Поход за живот!

0
Протестиращи колоездачи легнаха на пътното платно пред МС с искания за законови промени
Протестиращи колоездачи легнаха на пътното платно пред МС с искания за законови промени Видео: БНТ

Колоездачи протестират пред Министерския съвет с искане за законови промени, които да гарантират сигурността им на пътя. Те излизат на протест под надслов "Поход за живот", за пореден път.

В 18:30 ч протестиращите тръгнаха с колелата по булевард "Цар Освободител", след това продължиха по улица "Георги С. Раковски", ще минат и през улица "Ген. Гурко", за да стигнат до Министерството на вътрешните работи на ул. "6-ти септември". Там искат да попитат до къде е стигнал новият Закон за движение по пътищата, в който са включени част от предложенията им, информира БНТ.

След като в последните две седмици двама колоездачи намериха смъртта си на пътя, велосипедистите призоваха час по-скоро законопроектът да влезе в сила.

21 октомври, понеделник сутрин. 42-годишният Константин Касабов оставя двете си деца и съпругата си у дома и тръгва на работа. С колело, както обикновено.

На 10 км от дома си Константин успява да запази равновесие на велосипеда си за последен път.

София Господинова - съпруга на Константин Касабов: Кола го връхлита, бута го и той изпада в безпомощно състояние.

Извършителят бяга, a три дни по-късно Константин издъхва. Организаторите на протестния велопоход дори предлагат в случаи като този, в които извършителят бяга от катастрофата, да бъде наказван със затвор, когато го хванат.

Ивайло Александров - организация "Критична маса - София": Ако не беше избягал, ако беше оказал първа помощ, може би този човек щеше да е жив. И трябва да се въведе затвор.

За да не се стига до там, имат и друга животоспасяваща идея.

Ивайло Александров - организация "Критична маса - София": Спазване на дистанция при изпреварване на колоездачи от метър и половина странично. Това е при ограничение на скоростта над 50 км/ч.

До 50 км/ч, тоест из града на повечето места, може да е един метър дистанцията. И това да е определено със закон. Защото в момента законът казва само:

Ивайло Александров - организация "Критична маса - София": Да се изпреварва безопасно. Което е съвсем субективно понятие.

Кампанията на велосипедистите за законодателни промени продължава вече две години. Този път колоездачите казват, че ще протестират докато не се приеме новия закон. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари