Починалият доктор е сигнал, но кой да го чуе?

4
Вирусът неминуемо ще стигне две трети от населението. А болниците ни не са готови.
Вирусът неминуемо ще стигне две трети от населението. А болниците ни не са готови.

Смъртта на 49-годишен доктор от Спешна помощ – здрав човек, а не болен пенсионер – поставя на изпитание всички лекари и сестри, и цялата здравна система, пише E-vestnik

Защото от всички заразени с коронавирус у нас, медиците са около 10%. Ще продължат ли те да поемат този риск – сестри със 700-800 лв. заплата, лекари с по 1200 лв., а същевременно има директори на болници милионери?

Как при това положение ще продължава да функционира сегашната тъгровска здравна система в България? Особено ако се препълнят болниците? Видя се, че щом малко се увеличиха болните от Ковид 19, някои болници казаха, че се препълнени и отказват да приемат.

На няколко пъти целият персонал на болници тук и там подаваше колективно оставка. С протестите на сестрите медиите се забавляваха, политиците ги обвиняваха, а те продължават да работят за смешни заплати с риск. И настояват да работят в болници, а не в търговски дружества.

Надбавките по 1000 лв. на месец не са за всеки медик. Ако в една болница има до 5 болни с Ковид 19, министерството отпуска по 1000 лв. на 40 души от персонала, ако има до 10 болни – на 70 души, ако са над 10 болни – на сто души. Но само в „Пирогов“ работят 3500 медици – лекари, сестри, санитари, лаборанти и др. И онези, които не са в инфекциозни отделения, и те са изложени на риск.

В САЩ онзи ден коронавирусът постигна рекорд – нови 55 000 заразени за ден. Това клони към 0,02% от населението за един ден. За 25-и пореден ден се увеличават. При всички предпазни мерки. Лято е.

В България заразените за ден клонят към 200, тоест наближават 0,003% от населението на ден. При нашенските рехави предпазни мерки.
Впрочем, у нас има направени 21 хил. теста на милион жители, в САЩ тестовете до момента са 109 хил. на милион жители. Пет пъти повече. Възможно е и у нас заразата да е стигнала до повече хора, но няма как да знаем. Според направените проучвателни тестове, по подобие на социолигическо проучване, у нас около 2% от неселението има антитела.

Вирусът неминуемо ще стигне две трети от населението. Меркел го каза още през март на германците. Въпросът е как ще издържат болниците и защо никой не отваря дума за реформа на здравната система?

През есента и зимата има всички условия инфекцията да се разпространява още повече. Може би тогава ще се сетят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари