Почина режисьорът Алън Паркър

0
Паркър бе режисьор на 14 пълнометражни филма, най-прочутите сред които са "Среднощен експрес", "Пилето", "Ангелско сърце", "Евита" и "Пинк Флойд: Стената"
Паркър бе режисьор на 14 пълнометражни филма, най-прочутите сред които са "Среднощен експрес", "Пилето", "Ангелско сърце", "Евита" и "Пинк Флойд: Стената" Снимка: ЕПА / БГНЕС

На 76-годишна възраст е починал легендарният британски режисьор сър Алън Паркър

"Варайъти" съобщи, че той е издъхнал в дома си в Лондон след дълго боледуване. Паркър бе режисьор на 14 пълнометражни филма, най-прочутите сред които са "Среднощен експрес", "Пилето", "Ангелско сърце", "Евита" и "Пинк Флойд: Стената". Последната му творба бе "Животът на Дейвид Гейл" от 2003 г.

Роден е в Лондон на 14 февруари 1944 г. Преди да се отдаде на киното, е талантлив копирайтър в рекламна агенция, в чието мазе прави първите опити да снима по собствени сценарий.

Дебютът му в пълнометражното кино "Бъгси Малоун" (1976) е стилизиран гангстерски филм с актьори-деца - сред тях и Джоди Фостър, които стрелят с автомати, заредени с крем и сметана. Филмът е посрещнат с интерес на кинофестивала в Кан, но истинската слава спохожда Паркър през 1978 г., с втория му филм "Среднощен експрес" - разтърсваща драма за преживяното от млад американец в турски затвор, създадена по сценарий на прохождащия тогава в киното Оливър Стоун.D.

Следват мюзикълът "Стената" в сътрудничество с "Пинк Флойд", "Пилето" - отличен с Голямата награда на журито в Кан, "Ангелско сърце" и др.

Във филмите си Паркър работи с някои от големите актьори на своето време - Робърт де Ниро, Джийн Хекман, Мики Рурк, Никълъс Кейдж, Антъни Хопкинс, Кевин Спейси и др. Получава рицарско звание от кралица Елизабет II през 2002 г. Носител на много престижни награди, но никога не е удостояван с "Оскар", макар да е номиниран двукратно за най-добър режисьор - през 70-те за "Среднощен експрес" и 10 години по-късно за "Мисисипи в пламъци".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари