Почина първият президент на Беларус

0
Според редица медии политикът е починал твърде отслабнал след прекаран КОВИД-19
Според редица медии политикът е починал твърде отслабнал след прекаран КОВИД-19 Снимка: Twitter

Първият президент на независима Беларус и един от гробокопачите на Съветския съюз – Станислав Шушкевич, почина на 87-годишна възраст

Това заяви днес за Франс прес неговата вдовица, предаде БТА.

Надяваме се да му уредят държавно погребение, но никой не ни се е обадил“ досега, каза Инна Шушкевич.

Според редица медии политикът е починал твърде отслабнал след прекаран КОВИД-19. Той се зарази през март и в края на април съпругата му съобщи, че е в реанимация.

На 8 декември 1991 г. Шушкевич като лидер на Беларус заедно с президентите на Русия и на Украйна Борис Елцин и Леонид Кравчук подписаха договор, с който бе уредено разпадането на Съветския съюз.

През 1994 г. беларуските депутати го принудиха да напусне президентския пост заради обвинения в корупция от страна на парламентарна комисия, начело с Александър Лукашенко – днешния ръководител на страната.

До 2018 г. Станислав Шушкевич бе лидер на беларуска опозиционна социалдемократическа партия. През 2012 г., след протести в страната, той заяви, че режимът му е забранил да напуска Беларус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари