Почина известният диригент Курт Мазур

0
Поклон!
Поклон!

Прочутият немски диригент Курт Мазур, който има заслуги за предотвратяване на насилието след рухването на комунизма в Източна Германия и по-късно даде нов тласък на Нюйоркската филхармония по време на 11-годишния си мандат като неин музикален директор, е починал на 88 годишна възраст в Ню Йорк, съобщават американските медии.

Мазур беше музикален директор на Нюйоркската филхармония от 1991 г. до 2002 г., а след това остана неин почетен музикален директор. 11-годишното управление на Мазур е един от най-дългите периоди в историята на филхармония, пише Факти.бг

Преди три години диригентът съобщи лично, че е болен от Паркинсон.

Мазур беше диригент на няколко от най-големите оркестри в света, сред които и Националния оркестър на Франция и филхармонията на Лондон.

Диригентът е роден в на 18 юли 1927 г. в Бжег, Германия (сега в Полша) и е служил във Вермахта по време на Втората световна война.

Той прави музикалната си кариера и името си в Източна Германия. Като публична личност то играе ключова роля за избягване на кръвопролития около падането на Берлинската стена и обединението на страната.

26 години той води оркестъра на Гевандхаус в Лайпциг и дирижира Деветата симфония на Бетовен по време на официалната церемония за обединението на Германия.

Той бе музикален директор на Ню Йоркската филхармония от 1991 г., една година след обединението на Германия, до 2002 г. Терористичната атака от 11 септември 2001 г. стана по време на мандата му и той бе дълбоко разтърсен от случилото се.

ова, което се помни най-ярко е дълбокото убеждение на Мазур, че музиката е израз на хуманизъм", каза директорът на филхармонията Матю ван Бесиен в изявление.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари