По-малко паралелки в профилираните гимназии в Русе

0

Началникът на РУО ще представи до 1 март предложението на министъра на образованието и науката

План-приемът за средните училища беше приет днес на съвместно заседание на постоянната комисия по заетост и на тази в областта на образованието, младежките дейности и спорта. На заседанието беше подробно разгледан и обяснен държавния план-прием за учениците, които през учебната 2018/2019 г. ще постъпят  в V и в VIII клас в паралелките по профили и професии в профилираните и професионалните гимназии, в средните и обединените училища на територията на област Русе.

Заседанието беше открито от заместник областния управител Валентин Колев, който подчерта необходимостта от взаимодействие между държавните институции и бизнеса, Регионалното управление по образование и отделните училища, родителите и обществото като цяло в популяризирането и разкриването възможностите на отделните професии, издигането престижа им, възможностите за обучение и възможностите на бизнеса да инвестира в него и да осигури работни мета на по-късен етап.

Началникът на Регионалното управление на образованието в Русе Росица Георгиева представи структурата на училищната мрежа от средни училища в региона. На територията на областта средно образование се придобива в общо 26 държавни и общински училища, от които 13 са професионални гимназии.

Началникът на РУО-то представи и детайлна картина на разпределението на училищата по общини. На територията на община Русе има най-много учебни заведения – 2 профилирани гимназии, 5 средни училища и 11 професионални гимназии. В общините Бяла и Две могили има по едно средно училище и една професионална гимназия. Във Ветовско има едно средно училище и още едно средно, но с профилирани паралелки. На територията на община Сливо поле също има едно средно училище, а в община Борово – едно обединено училище, в което се завършва първи гимназиален етап, т.е. 10-ти клас. Също така беше съобщено, че 1681 ученици завършват основно образование през учебната 2017/2018 г.

Акцент в днешната среща беше предложения държавен план-прием за учебната 2018/2019 г. на територията на община Русе, който предвижда да се осъществи прием в 55 паралелки, от които 23 за профилирано обучение и 32 за професионално обучение. Според специалистите така планираните профилирани и професионални паралелки съответстват на структурата на средните училища на територията на община Русе. Процентното съотношение е 42.10% към 57.90% на профилирани гимназии и средни училища към професионалните гимназии.

Изложената информация в презентацията на Георгиева показва, че броят на планираните в държавния план-прием профилирани и професионални паралелки е съобразен със структурата на училищната мрежа от средни училища на територията на община Русе, което осигурява равен достъп на завършващите основно образование до профилираните и професионалните училища и осигурява правото им на избор. Така направено предложението е и в пряка зависимост от резултатите на седмокласниците на националното външно оценяване и балът за класирането им.

Мотивите на РУО за настоящия план-прием са свързани с постигане на съответствие със стратегиите, прогнозите, програмите и плановете за развитие на община Русе и област Русе, със спецификата на професионалните училища, а също и с предложенията на работодателски организации. Целта на предложение план е броят на предложените паралелки да съответства с броя на учениците, завършващи основно образование, така че да  не се допусне закриване на значителен брой паралелки след първи етап на класиране, което би довело до невъзможност да се осигурят места за всички седмокласници  в паралелките, които ще се формират, тъй като за първа учебна година прием в държавните и общинските училища се осъществява само за ученици от един випуск – завършващи основно образование в VІІ клас.

Детайлно бяха разгледани и предложенията за нови професии след 8-и клас на областно ниво. За община Русе нови предложения са „модист“ от Професионална гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова" и „графичен дизайнер“ от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“.

В края на заседанието с гласуване беше одобрен предложения държавен план-прием за учениците. Началникът на РУО в Русе ще представи до 1 март  съгласуваното предложение за държавен план-прием на министъра на образованието и науката. Двете решения бяха приети с  20 гласа „за“, 1 „против“ – представителят на КРИБ и без „въздържали се“.

В заключение заместник областният управител заяви, че се надява да е гласувано възможно правилното решение според реалностите, пред които сме били изправени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари