По-евтини лекарства

0
Депутатът на БСП Геоги Кадиев иска да се намали ДДС за лекарствата у нас
Депутатът на БСП Геоги Кадиев иска да се намали ДДС за лекарствата у нас

Депутатът на БСП Геоги Кадиев иска да се намали ДДС за лекарствата у нас. Той внася предложение в Закона за изменение и допълнение на ДДС, обяви той в социалната мрежа. "Мисля да внеса този законопроект за промяна на ставка на ДДС за лекарства. За да съм честен, подобен законопроект на Атака бе отхвърлен, но той бе за 0% ДДС (а това ни е забранено по Директива за ДДС, минималното е 5%)", признава политикът. Към лекарствата той предлага налогът за медицинските изделия също да бъде намален, съобщи BIG5.

80% от разходи се лекарства се поемат от пациентите. Това сочи Доклад на Световната банка от август т. г. За депутатът от БСП България това е част от мотивите да внесе поправките в парламента. Преди да ги даде на колегитете си в Народно събрание той ги публикува на профила си във Фейсбук.
Тези 80% от разходите, които са за сметка на пациентите представлява годишен разход на домакинствата от над 1 млрд. лв. Това прави лекарствените продукти и медикаменти един от най-сериозните разходи в бюджета на множество домакинства.

След редица ограничения, направени от държавата, от гледна точка на маржовете на печалба на различните играчи на пазара на лекарства, в момента един от най-сериозните фактори за цената на лекарствата е ДДС-то. Единствено Дания е с по-висок ДДС от България - 25%, Германия е третата страна, която не е намалила ДДС за медикаментите си и ги облага с 19%.

Всички останали страни са с редуцирани ставки на ДДС. В Малта, Швеция и Великобритания данъкът е 0%. Във всички останали страни от Източното разширение на ЕС, където стандартът на живот е традиционно по-нисък, е възприета стратегията за диверсифицирана ставка за ДДС на лекарствата по лекарско предписание. Това са само част от мотивите, с които Георги Кадиев внася исканите промени за по-евтини лекарства.

Разликата от ДДС-то ще я приберат отново фармацевтичните компании, в най-добрия случай веригите аптеки, коментират от бизнеса с лекарства. Забелязъл съм, че свалянето на данъци обикновено е от ползва единствено на едрите собственици и корпорациите в съответната индустрия, за потребителите нещата остават непроменени, коментира и специалист в данъците.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари