Плевнелиев: Готов съм да назнача служебно правителство

0
Над всички нас стоят правилата на Конституцията на Република България
Над всички нас стоят правилата на Конституцията на Република България Снимка: БГНЕС

Над всички нас стоят правилата на Конституцията на Република България.

"В трудни моменти на несигурност тя винаги ни е помагала да намерим решение". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в свой коментар за политическата ситуация, след като днес беше върнат проучвателния мандат от Парламентарната група на „БСП Лява България“.

Днес според конституционните си правомощия на „Дондуков 2“ президентът връчи проучвателен мандат на втората по големина парламентарно представена политическа сила, която на свой ред отказа да състави правителство.

„Моята цел остава да не позволим политическата криза да прерасне в парламентарна. За съжаление сме в ситуация, в която възможността 43-ото Народно събрание да излъчи устойчива формула за съставяне на правителство е минимална“, заяви още Росен Плевнелиев пред журналисти и напомни, че настоящият парламент все още има важни задачи в дневния си ред, а в момент на нестабилност е редно всички институции в страната да не прекъсват своята дейност.

Росен Плевнелиев напомни, че предстои през първата половина на 2018 г. да се реализира и Българско председателство на Съвета на ЕС, което трябва да е сред водещите приоритети за всички институции и политическите сили. „Председателството не е просто изпълнение и провеждане на срещи. Преди всичко е важна неговата подготовка“, напомни президентът.

Росен Плевнелиев заяви още, че при изпълнението на конституционните си правомощия за връчването на проучвателен мандат ще цели достойното участие на България в НАТО и скоростното ѝ интегриране в Европейския съюз да не бъдат поставяни под въпрос. „В президентската институция няма да се коват правителства, нито ще се измислят коалиционни формули“, увери президентът.

Държавният глава подчерта също така, че при изчерпване на конституционната процедура и невъзможност политическите сили да съставят нов кабинет, е готов да назначи трето служебно правителство в рамките на своя мандат.

В отговор на журналистически въпрос за бъдещето на Европа на фона на излизането на Великобритания от ЕС и промяната на лидерството на САЩ, президентът изрази надежда, че в бъдеще лидерите на Стария континент няма да поставят под съмнение основните ценности, на които се базира общността, а именно – мира и човешките права и свободи.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук