Пламен Стоилов: Пожелавам здраве и благополучие на всички русенци!

0
Убеден съм, че заедно ще посрещнем новата 2018-а година с увереност, че най-доброто за града ни предстои
Убеден съм, че заедно ще посрещнем новата 2018-а година с увереност, че най-доброто за града ни предстои

Посрещаме 2018-а година мотивирани да продължим преобразяването на Русе, каза в интервю кметът на града Пламен Стоилов, предаде БТА.

По думите му 2017-а година е изключително ползотворна, успешна и активна, като общината управлява проекти за 119,2 млн. лева. 

Стоилов заяви, че предстои крайбрежната ивица да бъде преобразена и да се превърне в любимо за граждани и гости място, пристан за круизни кораби и хиляди туристи от цял свят. 

Напролет в Русе ще започне ремонт на повече от 150 улици и тротоари. Това е една трета от общия им брой. Предстои и голям ремонт в две училища и в три детски градини, посочи кметът. 

Русе ще бъде домакин на мачове от Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 година. В крайдунавския град ще пристигнат олимпийският шампион Бразилия - номер едно в световната ранглиста, както и отборите на Канада, Франция, Египет, Китай и Холандия. По думите на кмета това събитие ще донесе със себе си не само незабравими емоции, но и хиляди туристи, които ще имат възможността да посетят крайдунавския град

По традиция Русе ще изпрати 2017-а година с Коледно-новогодишния фестивал, който предлага богата програма. Акцент е превърналият се в емблема на зимните атракции в града Международен фестивал на ледените фигури. В него ще участват 10 скулптори от шест държави, които ще работят на тема "Зимна приказка в Русе". 

Следва пълният текст на интервюто: 

Въпрос: Господин Стоилов, как бихте описал отминаващата година и какви нови цели си поставихте?

Отговор: През 2017-а година бе дадено началото на ключови проекти, които вече започнаха да променят облика на Русе. Благодарение на усилената работа, на опита и мотивацията, която ни води, заедно с моя екип осигурихме необходимото финансиране за чаканата от русенци с десетилетия промяна. Тя ще превърне Русе в по-удобен, функционален и предпочитан от младите хора за живеене град. Град, за който работим усилено всеки ден с ясната цел да създадем все по-добри условия за русенци чрез големите промени и развитието на значими сектори - като образование, инфраструктура, здравеопазване и култура.

Изцяло преобразена крайбрежна ивица преди години звучеше като нещо недостижимо, а темата беше оставяна встрани от приоритетите на града десетки години. Сега тази зона предстои да се превърне в любимо за граждани и гости място, пристан за круизни кораби и хиляди туристи от цял свят. Най-после ще имаме възможността да развием този огромен потенциал, който река Дунав носи. 

Освен самото крайбрежие, което ще придобие съвременен вид с нови зелени площи, пейки, осветление, модерни пасарелки и панорамни площадки, прилежащите бул. "Придунавски" и улици "Славянска", "Баба Тонка", "Църковна независимост" и "Райко Даскалов" също ще бъдат изцяло обновени. Те ще осигуряват функционалност и удобства чрез обособяването на съвременни пешеходни зони, по-добър автомобилен и пешеходен достъп и градски транспорт. 

Промените съвсем не спират с тази точка на града - напролет, във всеки един квартал на територията на Русе, ударно ще започнем ремонта на повече от 150 улици и тротоари, което представлява една трета от общия им брой. Това е още една важна стъпка напред за преобразяването на Русе

Въпрос: Каква е равносметката за свършеното и кои бяха по-значимите проекти, които се осъществиха?

Отговор: Определям 2017-а като изключително ползотворна, успешна и активна година. Управляваме проекти за 119,2 млн. лева през втората година от мандат 2015-2019 година. Осигуряването на безвъзмездни финансови средства от такъв мащаб беше важно за начинанията, които сме предприели. Успешно завършихме няколко значими проекта в различни направления.

Училищата "Любен Каравелов", "Св. Константин-Кирил Философ" и "Никола Обретенов", заедно с детска градина "Незабравка 2" се сдобиха с напълно нов облик и внедрени мерки за енергийна ефективност. Цялостният ремонт на сградите, част от образователната инфраструктура, беше една от целите, които си поставих като кмет още с встъпването ми в длъжност през 2011 година. Днес сме свидетели на едно поетапно обновяване, което ще продължи и през следващите години. 

През 2018-а година в училищата "Баба Тонка", "Христо Ботев" и детските градини "Пинокио 1", "Пинокио 2" и "Русалка 2" ще извършим ремонт на сградите, ще изградим спортни площадки, предвиждаме озеленяване в прилежащите дворни пространства, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и мерки за достъпна среда. 

В същото време повече от 200 души бяха обхванати в проекта, целящ подобряване качеството на живот и на достъпа до интегрирани здравни услуги и услуги за социално включване на хора в риск от социална изолация и невъзможност за самообслужване. Вече функционира и новият Кризисен център за жертви на домашно насилие. 

В процес на реализация са общо 15 проекта на стойност близо 91,9 млн. лева. Работим активно и по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, като от началото на годината бяха успешно обновени шест блока. На този етап се санират общо 16, а догодина предстоят още пет. С този успех до края на 2018 година общият брой на санираните жилищни сгради в Русе ще достигне 39, от което ще бъдат облагодетелствани близо 6000 души. 
Отделно от това, пред Българската банка за развитие сме депозирали още 69 искания за сключване на договор за целево финансиране. При подновяване на програмата общият брой на санираните блокове на територията на община Русе може да надхвърли 100 и от това ще се възползват над 9000 русенци. 

Като водещ културен и фестивален център от национално значение, през последните 12 месеца в Русе организирахме повече от 350 събития в рамките на над 30 международни, национални и регионални културни инициативи. И като говорим за значими събития, не мога да не отбележа и дългоочакваното от русенци завършване на храма "Всех Святих". Той отвори врати на 10 септември тази година - дата, която ще остане в историята на Русе. По външен вид църквата наподобява на съборения на 26 октомври 1975 г. едноименен храм. Сега в Парка на възрожденците нашите съграждани се радват на красива и завършена църква - с подкрепата на цялата русенска общественост и правителството.

Въпрос: Знаем, че Русе е сред лидерите в трансграничното сътрудничество. Предстои ли някаква промяна за града и в този аспект? 

Отговор: През последните години Русе се нарежда сред най-бързоразвиващите се градове в България. Свидетели сме на един устремен процес, който нареди достойно града ни сред лидерите по икономическо развитие в страната - брутният вътрешен продукт на областта продължава да се повишава, инвестиционната активност нараства, а безработицата вече за четвърта поредна година е по-ниска от средната за страната. 

Несъмнено, Русе се откроява и като водещ в трансграничното сътрудничество. Неведнъж е демонстрирал добри практики, утвърждавайки високия си принос в съвместни проекти с Румъния. Предстои изпълнението на проект, който цели по-добра свързаност на еврорегион Русе-Гюргево с Паневропейски транспортен коридор номер 7, като чрез него ще извършим рехабилитация на кейовите стени на пътнически терминал "Русе-център" и ще се подобрят навигационните условия на три корабни места. 

За да надгражда постигнатото и да става все по-добър пример за лидер в Дунавския регион, Русе се нуждае от промени, които бих обобщил в думата "инфраструктура". Инфраструктура в сферите на образованието, градоустройството, социалните дейности - за всичко това сме осигурили европейско финансиране. Не мога да не отбележа и че община Русе завършва годината с отлично финансово състояние без просрочени задължения, със стабилен бюджет и ясно разчетени приоритети. 

Въпрос: Скоро приключи кампанията "Малки населени места". В какъв размер бе финансирането от общинския фонд тази година?

Отговор: Чрез общинския фонд "Малки населени места", който функционира вече трета поредна година, осигурихме 320 000 лева за финансиране на проекти за благоустрояване на 13-те кметства от общината, както и кварталите "Средна кула", "Долапите", "ДЗС" и "Образцов чифлик". През тази година инвестициите бяха свързани основно с благоустрояване на уличната и спортната инфраструктура. 

Вече са налице 11 рехабилитирани улици, три пътни участъка с подменени прилежащи тротоари и бордюри, нови зони за отдих и спорт, комбинирани спортни площадки и други. Чрез общинския фонд бяха финансирани и дейности за ремонт на спортна зала със съблекални, за текущ ремонт на Детски спортен център, за ново оборудване и ремонтиране на помещения, предназначени за отдих на възрастни хора, за обособяване на места за игра и обучение, спорт на открито и детска площадка с нови съоръжения в една детска градина. 

Отделно, осигурихме целево финансиране с общо 700 000 лева за ремонт на уличната мрежа. През тази година общината отпусна и 123 669 лева за текущи ремонти на читалищни сгради и закупуване на климатични системи за нуждите на народните читалища. По този начин всяка година инвестираме над 1 млн. лева в малките населени места, защото имаме доверие на кметовете и държим самостоятелно да реализират идеите си. Те от своя страна успяват да привлекат и съгражданите си, които активно помагат чрез доброволен труд и резултатите там са действително видими. 

Въпрос: Предстои Русе да е домакин на мачове от Световното първенство по волейбол за мъже догодина. Подготвени ли сме за събитие от подобен мащаб?

Отговор: Тази година бяхме домакин на турнира от Световното Гран при за жени, провел се в многофункционалната зала "Булстрад Арена" и Русе се доказа като перфектен организатор на мащабни събития. Многобройните фенове на волейбола отново ще гледат спорт от най-високо ниво, защото нашият град е сред трите в България, които ще съдомакинстват Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 година. Ще посрещнем олимпийския шампион Бразилия, който е номер едно в световната ранглиста, както и отборите на Канада, Франция, Египет, Китай и Холандия. 

Голямо съдействие и доверие ни оказаха президентът на Българската федерация по волейбол Данчо Лазаров и вицепрезидентът Любо Ганев, което е повод да им благодаря от името на русенци. Това събитие ще донесе със себе си не само незабравими емоции, но и хиляди туристи, които ще имат възможността да посетят красивия ни град. И да се върнат отново. 

Въпрос: Празниците наближават. Как се преобрази Русе и какво предлага Коледно-новогодишният фестивал на русенци и гостите на града? 

Отговор: Празничният облик на Русе включва над 400 коледни елемента и близо 30 павилиона на традиционния базар в града. Към любимия на децата кът пред сградата на общината има нови обемни LED-фигури, сред които са Снежанка и един голям трон, който е подходящ за сядане, а 70 нови светещи елемента под формата на звезди и лъчове обогатиха украсата в кварталите на града. 

С всяка изминала година Коледно-новогодишният фестивал предлага все по-богата програма и много изненади за малки и големи. Предстоят множество концерти и прояви с участието на формациите на Общинския младежки дом и на Общинския детски център за култура и изкуство, на деца, родители и учители от русенски детски градини, традиционното коледно надиграване, Коледуване, новогодишно детско шоу и много други. 

За първи път градът ни ще бъде завладян от "Русе Флашмоб Уийкс", който ще предложи предколедни арт и танцови изненади в различни точки на града - в хипермаркети, по улици, площади и в обществени сгради, от възпитаници на русенски танцови и музикални школи. 

Началото на превърналия се в емблема на зимните атракции в Русе Международен фестивал на ледените фигури "Русе Айс Фест" ще бъде поставено на 15 декември. В него ще участват 10 скулптори от шест държави, които ще работят на тема "Зимна приказка в Русе". 

Коледно-новогодишният фестивал включва и два концерта с любими изпълнители на редица поколения - коледен концерт на Общинския духов оркестър на Русе с диригент Димчо Рубчев и със специалното участие на Орлин Горанов, както и концерт на Веселин Маринов. 

В Новогодишната нощ, от 23.00 часа, на централния площад пред сградата на общината, ще се състои празничен концерт. В него ще участват оркестърът и солистите на фолклорен танцов театър "Найден Киров", а специални гости ще са любимците на младото поколение Павел и Венци Венц, които ще празнуват с русенци, подарявайки им най-големите си хитове.

Въпрос: Какво ще пожелаете на русенци за Новата година?

Отговор: Пожелавам здраве и благополучие на всички русенци и техните семейства. Нека бъдем достойни в делата си, позитивни в мислите си и неуморни в преследването на мечтите си. Убеден съм, че заедно ще посрещнем новата 2018-а година с увереност, че най-доброто за града ни предстои. Чака ни много работа, защото Русе ще става все по-европейски и проспериращ град.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари