Първото по рода си глобално тестване на цяла нация започва в Словакия

1
Всеки, който не може да представи документ за отрицателен тест, ако бъде спрян от полицията, може да получи голяма глоба
Всеки, който не може да представи документ за отрицателен тест, ако бъде спрян от полицията, може да получи голяма глоба

Словакия започва скрининг на цялото си население за коронавирус с бързи антигенни тестове, което би било първото глобално тестване на цяла нация, съобщава БГНЕС.

Според критици планът на правителството не е добре обмислен.

Около 45 хил. медицински работници, служители на армията и полицията ще бъдат на разположение за извършване на тестовете в държавата членка на ЕС с 5,4 млн. население. Тестовете ще се извършват в около 5000 медицински пункта.

Премиерът Игор Матович заяви, че мярката ще спаси „стотици животи“. Според него масовият скрининг ще позволи да бъдат премахнати ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса. Антигенните тестове дават бързи резултати, понякога в рамките на минути, но не се считат за толкова надеждни като PCR тестовете.

Участието в скрининга не е задължително, но всеки, който не може да представи документ за отрицателен тест, ако бъде спрян от полицията, може да получи голяма глоба. Всеки словашки гражданин с положителен тест трябва незабавно да се подложи на карантина за 10 дни.

По-малки европейски държави като Люксембург и Монако също заявиха намерения за свои програми за масови тестове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари