Първа копка по благоустрояването на центъра в Русе

0

Церемония по полагане на първа копка по проекта на Община Русе „Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона – участък от ул. „Александровска“, площад „Батенберг“ и прилежащите пространства“ се състоя днес в центъра на града. На нея присъстваха кметът Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет – Русе засл.проф. Васил Пенчев, зам.-кметовете Страхил Карапчански и Иван Григоров, и.д. гл.арх. Живка Бучуковска (ръководител на проекта), Тамара Кулева – началник на Регионален отдел „Северен централен район за планиране” към Министерството на регионалното развитие. Сред присъстващите бяха и авторът на проекта арх. Павел Дочев, представителя на фирмата-изпълнител инж. Теодорин Патриков, екипа за управление на проекта и представители на медии.

В приветствието си, г-н Стоилов подчерта значението на проекта за европейския облик на централната градска част и ефектът, който ще има това върху утвърждаването му като привлекателна туристическа дестинация. Той благодари както на екипа за управление на проекта, така и на г-жа Тамара Кулева и на ръководения от нея отдел. „Благодарение на Вашата подкрепа, Русе е сред водещите общини в страната по усвояване на средства по Оперативна програма „Регионално развитие“, допълни г-н Стоилов. Той отправи извинение към всички граждани и гостите на града, за неудобството, което ще бъде създадено по време на извършването на строително-ремонтните работи, но сподели убеждението си в тяхното разбиране. Кметът допълни, че се очаква фактическата реконструкция да приключи до края на годината.

Сух фонтан с фигура на уличен музикант и изкуствено дърво, от което ще звучи класическа музика, е част от проекта, който е на обща стойност малко над 5,4 млн. лева. Основната му цел е благоустрояване на стария градски център на Русе и свързването му с новия. Той включва изграждане на още един фонтан, тип „сух“ (без водно огледало), с художествено осветление и пълна рехабилитация на водното съоръжение, намиращо се пред сградата на Регионалния исторически музей. Съществуващите стълбове за улично осветление ще бъдат подменени с нови лети чугунени стълбове, с осветителни тела, тип "фенери". Ще бъдат използвани LED източници на светлина. Предвижда се монтирането на електроинсталации за захранване на съществуващия и новоизградените фонтани, осветители и прожектори.

Проектът предвижда тротоарите по централната улица „Александровска“ да се премахнат, като водоотвеждането ще се осъществява чрез специални тънки решетки, имитиращи фуги между плочките. Новата настилка ще бъде в три цветови гами на охрата, наречени символично от екипа на проекта - "Приста", "Червен" и "Русчук". Предвидена е и велоалея. Градинките на площад „Батенберг“ ще бъдат изцяло обновени с нова растителност, която ще се поддържа с автоматична поливна система. Общата площ, на която ще бъде направена рехабилитация по проекта е 23 670 кв.метра. Ще бъдат ремонтирани и 5 200 кв. метра улици в обхвата на обекта.

Проектът, финансиран по оперативна програма "Регионално развитие", има за цел изграждане на устойчива и достъпна физическа среда. Срокът за изпълнението му е 24 месеца. Проектът надгражда и доразвива резултатите от вече изпълнени проекти, свързани с подобряването на физическата среда в централната градска част. Свързан е с проекта за реконструкция, рехабилитация и модернизация на градска зона за отдих – Централна градска градина, който приключи през 2011г. Надгражда се и реализираната в рамките на проект „Красива България“ реконструкция на друг участък от ул. „Александровска“, намиращ се от северната страна на Централната градска градина.

Източник: Община Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари