Парламентът прие промените в Закона за МВР

0
Вносители на промените са депутати от Обединените патриоти
Вносители на промените са депутати от Обединените патриоти Снимка: БГНЕС

Парламентът прие промени в Закона за МВР на първо четене.

От гласувалите 106 народни представители 80 бяха "за", трима - "против", а 23 се въздържаха. Вносители на промените са депутати от Обединените патриоти, съобщи Новини.бг. 

Основната цел на промените е да се уеднакви регламентацията за назначаване от една в друга служба за сигурност или за опазване на обществения ред, тогава когато служителят е бил обучаван и е подписал съответен договор при приема в учебното заведение да служи за определен срок в МВР. Предвижда се, когато курсантите в Академията на МВР, стажантите в центровете за професионална подготовка към Академията, работещи по служебно правоотношение по собствено желание, прекратят служебното си правоотношение и в срок до три месеца бъдат назначени като държавни служители в службите за сигурност и обществен ред, да не дължат възстановяване на разходите за обучение и издръжка, които не се възстановяват и от приемащата страна. Предлагат се идентични промени и в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" и Закона за национална служба "Охрана". 

Борис Ячев от ОП каза, че предложенията за промени са получили подкрепящи становища от службите за сигурност. Той заяви готовност да бъдат направени корекции между първо и второ четене на законопроекта. 

От БСП заявиха, че ще се въздържат от подкрепа. Според Иван Иванов това е поредният законопроект, чиято цел е да обезкърви МВР. По думите му с промените ще се наруши строгата йерархия във ведомството, по която завършилите в Академията на МВР вече няма да имат ангажимента да служат в министерството. Има куп незаети места в МВР, поради тяхната непривлекателност, каза Иванов и допълни, че промените ще предизвикат вътрешна миграция в структурите на МВР. От БСП настояват за сериозни корекции между първо и второ четене. 

ДПС не подкрепя предложенията за промени, заяви Елхан Кълков. Според движението законопроектът решава само частично проблема в две от службите за сигурност. Кълков призова законопроектът да бъде оттеглен, защото поправките между двете четения не биха могли да премахнат недоразуменията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари