Пандемията намали драстично посещения в Русенския музей

1
Остана затворен повече от 3 месеца
Остана затворен повече от 3 месеца Видео: БНТ

Остана затворен повече от 3 месеца

Пандемията намали драстично посещенията в Русенския музей. За изминалата година обектите в региона са разгледали 30 000 туристи, което е два пъти по-малко спрямо 2019 година. С използването на интерактивни и нетрадиционни събития музеят в Русе е сред водещите в страната, тъй като другите реализират около 30% посещаемост.

Заради пандемията музеят остана затворен над 90 дни.

"Нищо не може да замени реалното присъствие в музея, защото в музея децата могат да се докоснат и да видят това, което се показва в учебниците, на живо", каза пред БНТ заместник-директорът на ОУ "Любен Каравелов" в Русе Деян Стайков:

"Необходимо е за обща култура всички да посещават музей, но ние сме ограничени в това", каза Десислав Стефанов.

А по-малкото посетители водят и до спад в приходите на музея – нещо, което е попречило както на изследователската му дейност, така и на осигуряването на 7-дневна работна седмица за различните обекти.

"Тъкмо този тип социална ангажираност на музея не успя да се случи докрай, поради което надяваме се тази година да имаме по-добра възможност да наемем хора, да повишим и предлагането на културния продукт в музея, но ние не сме спрели да работим, защото музеите имат множество отговорности, които са със самите артефакти, с предметите, които са в музея, а те са към 150 хил. в Русенския музей", каза проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музейРусе

За да привлекат вниманието на хората, през социалните мрежи от музея са използвали интерактивни и нетрадиционни събития.

"По-успешни са тези, които се целят в артефакти с история, т.е. един предмет да разкаже контекста на времето, свързан разбира се и с местната общност. /5/ Римският пазар на Сексагинта приста също е такъв важен инструмент. Сега планираме тази година възстановка на Червен. Ще се опитаме да направим възстановка и на Иваново във връзка с 800 г. от създаването на Ивановските скални църкви. /5:39/ Виждаме все такива модели, които допринасят за популярността на мястото. Не може с едно събитие човек да разреши проблемите си, но когато имаме системен подход, мислим, че резултатът ще е добър” , каза директорът на Регионален исторически музей в Русе проф. д-р Николай Ненов.

Надеждите са, че през 2021-а година туризмът в национален и световен мащаб ще се раздвижи, което може да доведе и повече посетители в музея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари