Пада ограничението за изборните секции в чужбина

0
Съставът на ЦИК ще бъде сменен и намален, а членовете ще се назначават с указ на президента
Съставът на ЦИК ще бъде сменен и намален, а членовете ще се назначават с указ на президента

Съставът на ЦИК ще бъде сменен и намален, а членовете ще се назначават с указ на президента, реши правната комисия

Следващите избори ще бъдат организирани от нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), реши на второ четене мнозинството в парламентарната правна комисия. Също така броят на представителите в Комисията ще бъде намален от 20 на 15 души и те ще бъдат назначени от президента. Предстои промените да минат на окончателно гласуване в пленарна зала, което е предвидено за четвъртък, 29 април.

В 14-дневен срок след обнародването на текстовете в Държавен вестник президентът трябва да организира публична и прозрачна процедура за определяне на състава на Комисията. Номинациите ще се правят от парламентарно представените партии, а избраните ще се назначават с указ на държавния глава.

Вносителите на предложението от "Има такъв народ" искат смяната на ЦИК заради проблемите, които е създала, според тях, на вота на 4 април и защото "съставът ѝ не отразява актуалното съотношение на политическите сили в новия парламент".

Правната комисията взе решение и да няма ограничение за броя избирателните секции в чужбина. В сега действащия Изборен кодекс те могат да бъдат до 35 на брой в държавите извън ЕС. Това ограничение бе въведено от ГЕРБ през 2016 г. по настояване на "Патриотичния фронт", за да се ограничи гласуването от Турция. Но след излизането на Великобритания от ЕС това ограничение се превърна в голям проблем заради големия брой активни български граждани на Острова, които не успяха да гласуват.

Хартиените бюлетини обаче не отиват в историята, като по изключение ще се гласува и с тях, ако съответният избирател има такова желание. В предишния вариант машините бяха единствената възможност за вот, а хартиените бюлетини щяха да се използват, само ако има технически проблем с машините.

Предстои да бъдат обсъдени текстовете за електронното гласуване и за вота по пощата. По-рано стана ясно, че от партия "Има такъв народ" са върнали първоначалното си предложение по въпроса за гласуването по пощата.

Депутатите Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева са оттеглили новия вариант, внесен вчера, който предвиждаше такова гласуване да не бъде въведено веднага, а за президентските избори и то експериментално.

Така остава вариантът такъв вот да бъде възможен на първите парламентарни избори, които предстоят. Ако бъде прието това предложение, по пощата ще може да се гласува и на евентуални предсрочни парламентарни избори през лятото.

Правната комисия взе решение и да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари