Отворено писмо на Синдикалната федерация на служителите в МВР

0
Организацията се противопоставя остро на всякакви опити за закриване на служби за пожарна безопасност
Организацията се противопоставя остро на всякакви опити за закриване на служби за пожарна безопасност

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) с огромно съжаление отбелязва опита на държавата, в лицето на ръководството на МВР да дезертира от предоставянето на една, гарантирана от държавата, базисна необходимост на всеки гражданин на Република България, а именно защита при пожар, бедствие или авария.

Тази част от дейността на МВР, в сферата на сигурността се осигурява основно от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", заявяват от синдикалната федерация в писмо до медиите, предава БГНЕС.

Сериозните разминавания в последните три години между СФСМВР и професионалното ръководство на ГДПБЗН, и съответното политическо ръководство на МВР, в лицето на определен ресорен зам.-министър, по отношение на откровени нарушения, касаещи безопасността, както на гражданите, така и на отделния служител, достигнаха своя апогей в края на тази седмица - по признание на главен комисар Николов и министър Радев /наследил проблема от предшествениците си/, ПБЗН не е в състояние да осигури едва 190 щата, за да не се наложи съкращаване на 10 участъка и две районни служби, ангажирани с пожарогасене и спасяване. СФСМВР вече три години води непрекъснати спорове, с необходимите аргументи, за нуждата от минимум трима служители в екип.

Отстоявахме и отстояхме тези минимални за Европа стандарти в името на безопасността на нашите колеги и на самите граждани, заявяват от синдиката. Ръководещите на главната дирекция и съответните служители на политическото ръководство на МВР имаха на разположение цели 2 години, за да приведат в действие изискванията на една Наредба, приета след продължителни протести на Федерацията пред Народното събрание на Република България. Това неизпълнение, според СФСМВР, е напълно умишлено или вследствие на откровена некомпетентност.

Недоумение буди и фактът, че тези съкращения, в територии където и до момента времето за реакция е било доста бавно и е създавало възможност за пожари със сериозни материални загуби, се обясняват със забележете: "допълнително закъснение от 7 до 12 минути...", изказани от професионален ръководител. Изборът за закриване на служби в два от трите ни зимни курорта и "поканата" те да бъдат заместени от частни фирми е нелепо, казват още от СФСМВР. Организацията се противопоставя остро на всякакви опити за закриване на служби за пожарна безопасност и защита на населението с всички позволени от закона средства, както за да защити членовете си в засегнатите служби, така правото на всички граждани на Република България да имат равен достъп до служби за ПБЗН.

СФСМВР счита, че чл. 61 от Конституцията: „Гражданите са длъжни да оказват съдействие на държавата и обществото в случай на природни и други бедствия при условия и по ред, определени със закон“ трябва да бъде спазван не само от „обикновените“ граждани, а в много по-голяма степен от гражданите на Република България, които заемат ръководни длъжности в МВР и ГДПБЗН, в чието задължение е да прилагат както специалните закони, така и Конституцията на Република България.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари