Откриване на частната експозиция „Хаджиивановата къща“

0

На 14.10.2017 г. в град Тетевен се проведе официалното откриване на частната експозиция „Хаджиивановата къща“.

В нея са изложени вещи, документи и предмети, свързани с двата известни възрожденски рода - на Хаджи Иван /свързан с национално-освободителното движение и основаване на революционния комитет от Левски, знатен търговец, защитник на бедните и човеколюбец/ и на Михал Койчев /свързан с културното и икономическо развитие на град Тетевен. Михал Койчев е и основател на днешния Градски исторически музей – един от 100-те национални туристически обекта на България/.

На събитието присъстваха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметът Борис Врабевски, областният управител на Ловеч – Георги Терзийски, наследници на двата рода, общественици, граждани и др.

След като отец Павел извърши празничен водосвет за здраве, домакинът Хаджи Иван Станев /наследник на двата възрожденски рода/ приветства присъстващите и изказа благодарности към хората, които са му помогнали да осъществи своята идея.

„Възприели сме д-р Бояджиева за патрон, защото тя винаги ни е поддържала и е била съпричастна към нашите дела“, допълни още г-н Станев.

Д-р Бояджиева каза, че е изключително радостна да присъства на събитието и добави: „Трябва да предаваме историята на бъдещите поколения, трябва да ги учим и възпитаваме, за да я пазят. С днешното събитие правим точно това – показваме частица от историята ни, която е необходимо да помним и тачим.“

Мероприятието продължи с прожекция на кратък филм за живота и делото на родовете – на Хаджи Иван и на Михал Койчев. В края на прожекцията последва обиколка на експозицията, по време на която домакинът – г-н Станев разказа интересни факти за изложените вещи и предмети. Безспорно най-голям интерес сред експонатите предизвика „Тъмната стая“, в която бе пресъздадена картина от тайна среща с участието на Васил Левски.

Хаджиивановата къща - на братята Станьо и Станчо Хаджи Иванови, е една от най-посещаваните къщи в Тетевен. Построена е през 1848г. Намира се в централната част на гр. Тетевен срещу църквата "Св. Всях Светих" и до скоро е била позната сред гостите на града като механа “Тетевен“. Къщата е построена от Хаджи Иван Станев - убит от турците през 1862г. Братята Станьо и Станчо са били заточеници в Диарбекир, където Станчо намира смъртта си. Хаджиивановата къща многократно е посещавана от Васил Левски. В нея се заклеват Левски, Станьо Врабевски, Петко Милев Страшния, Иван Фурнаджиев, Ненка Маркова – Комитаджийката и други видни борци за освобождението на България. При входа на горния етаж на къщата има скривалище, което е запазено и до днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари