Откритията в космоса през 2018 година

0
Никога досега обект, направен от човешка ръка, не е достигал толкова близо до Слънцето
Никога досега обект, направен от човешка ръка, не е достигал толкова близо до Слънцето Видео: БНТ

С какво ще запомним изминалата година по отношение на космоса? Човечеството се опита да стигне по-високо и по-далеч в познанието за Вселената. БНТ припомня някои от най-значимите постижения.

"Без паника!" - пише на таблото на червената Тесла на Илън Мъск, която се рее в космоса. Тя излетя през февруари на борда на ракетата "Фалкън Хеви" на "Спейс Екс" - създадена, за да промени космическата индустрия, супергигант за изпращане в далечния космос на големи товари - от мащаба на 18 самолета Боинг 747 с пълни резервоари, натоварени с пътници и багаж.

Илън Мъск, основател на компанията "Спейс Екс": Все още се опитвам да осъзная какво се случи, изглеждаше ми сюрреалистично.

Мъск направи още една крачка към сбъдване на мечтата си за полет до Марс, а Спейс Екс отбеляза още успехи - приземи за трети път ракетата си Фалкън 9, изведе военен спътник в орбита и и вече се готви за полет с екипаж за Международната космическа станция догодина.

Страх не от летене, а от падане обзе света, докато китайската космическа станция "Тянгун - 1", с тегло 8 тона, се носеше неконтролируемо към Земята. Но всичко се размина без апокалиптични сцени в стил "Холивуд", след като на 2 април станцията изгоря в атмосферата.

Драматични мигове имаше на космодрума "Байконур". На 11 октомври, две минути след изстрелването с кораба "Союз МС-10" проблем с двигател предизвика кацане с аварийна капсула на американеца Ник Хейг и руснака Алексей Овчинин. Двамата са невредими, но останаха на Земята да чакат следващ полет към Международната космическа станция.

За първи път от шест години НАСА успешно премина изпитанието да приземи роувър на Марс - ИнСайт. За две години той ще изучава почвата и въртенето на планета и ще опита да разбере има ли марсиански земетресения.

С мисия към Меркурий Европейската космическата агенция изпрати сателита БепиКоломбо. След като измине 9 милиарда км, през 2025 г. той ще пристигне до най-близката до Слънцето и най-слабо изследвана планета, за да опита да разгадае тайните ѝ и да устои на смразяващ студ и невъобразима топлина.

Още по-дръзка мисия получи апаратът "ПаркърСолар Проуб". След 7 години пътуване, сондата с размерите на автомобил трябва да достигне едва на около 6 милиона км от Слънцето.

доц. д-р Камен Козарев, Институт по астрономия - БАН: "Никога досега обект, направен от човешка ръка, не е достигал толкова близо до Слънцето. И също така, това ще е най-бързият обект, създаван от човек, като ще се движи със скорост до 200 км в секунда или до 700 000 км в час.

Гордостта на Европейската космическа агенция ракетата "Ариана" излетя за стотен път. За 20 години служба, тя се превърна в символ на надеждност, но само след две години ще бъде заменена от своята наследничка "Ариана - 6".

Човечеството отброи 50 години от полета на "Аполо 8". Корабът първи достигна Луната, остана 20 часа в орбитата й и проправи пътя за стъпването на човешки крак на лунната повърхност.

"ЕндуроСат Едно" - малък по размери, голям по душа. Първият създаден в България сателит излетя на 21 май към Международната космическа станция с товарния кораб "Сигнус".

Райчо Райчев, създател на "ЕндуроСат" и програмата "Космически предизвикателства": Това е космически кораб, сателит, създаден изцяло в България, тоест няма нито една технология на борда, която да е произведена или измислена някъде другаде, което за нас е много голяма гордост.

Сателитът обикаля Земята 16 пъти на денонощие с 30 000 км в час. Той е на разположение на радиолюбителите, а мисията му е да се използва за обучение. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари