Откриха живо кученце под развалините на свлачището в Норвегия

2
Норвежките спасители все още се надяват да открият оцелели от свлачището преди пет дни
Норвежките спасители все още се надяват да открият оцелели от свлачището преди пет дни Снимка: AP / БТА

Норвежките спасители все още се надяват да открият оцелели от свлачището преди пет дни

Малко куче беше открито живо в развалините на свлачището, което отнесе жилища в норвежко село, с което засили надеждите на спасителите, които все още издирват трима изчезнали при бедствието, предаде Асошиейтед прес.

Вече бяха открити седем тела.

Кучето е било открито късно снощи "в добро състояние" в район, където спасителите са работели, заяви говорител на полицията. Норвежките спасители все още се надяват да открият оцелели от свлачището преди пет дни

"Това е радост за нас и ни дава мотивация да продължим да работим упорито", добави Йоран Сиверсен, член на спасителния екип.

Свлачището засегна селището Аск, на 25 км североизточно от Осло. Спасителни екипи с кучета претърсват развалините при минусови температури, а хеликоптери и дронове с камери, засичащи топлината, летят над опустошения склон.

На 30 декември селището с население 5000 души беше засегнато от най-тежкото свлачище в новата история на Норвегия. Разрушени бяха най-малко 9 сгради с над 30 апартамента. Най-малко 1000 души бяха евакуирани. Някои сгради в момента се намират на ръба на дълбок пролом, достигнал дължина от 700 метра и ширина 300 метра.

Точната причина за инцидента все още е неизвестна, но в района има много глина, която може да променя свойствата си, преминавайки от твърдо във втечнено състояние. Според експерти комбинацията от тази глина, обилните валежи и влажното зимно време може да са допринесли за свличането на земни маси.

През 2005 г. норвежките власти предупредиха гражданите да не строят жилища в района, определяйки го като "високорискова" зона с опасност от свличания на земни маси. По-късно през същото десетилетие обаче в крайна сметка били построени жилища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари