Откриха първия Международен скулптурен симпозиум в Русе

0

Първи Международен скулптурен симпозиум, който е съвместен проект на Община Русе и Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ беше открит днес в града ни. На представянето присъстваха Страхил Карапчански – заместник-кмет „Европейско развитите“ и Ирена Петрова – Директор дирекция „Култура и образование“ в Община Русе.

В презентацията си госпожа Петрова изтъкна, че първия по рода си форум за Русе се провежда под мотото: „121 премиери“ и е вдъхновил скулптурите – гости на симпозиума да изваят от дърво това, което най-много ги впечатлява от тези 121 неща, случващи се в нашия град.

От своя страна Заместник-кмета Страхил Карапчански изрази надежда, че скулптурния симпозиум като първо и уникално по характер събитие ще има своята устойчивост през следващите години и подчерта, че чрез тази инициатива Община Русе на практика изпълнява два свои ангажимента към жителите и гостите на Русе – да дава все повече поводи за гордост на русенци и през периода 2014г. – 2020г. да институционализира т.нар. Музей на иновациите в Русе.

В края на културния форум ще бъде открита експозиция, обединяваща всички скулптури от дърво, дело на специалните гости на форума – скулптури от България и чужбина, които ще поставят началото на фонда на бъдещия музей на първите неща в Русе.

Международния скулптурен симпозиум се провежда на алеята пред Операта и дава възможност на всички граждани да бъдат част от творческия процес в движение, да проследяват развитието от самото начало до готовите арт продукти. „Това е процес на комуникация между творците и гражданите. Убеден съм, че резултатите ще бъдат впечатляващи.“ – заяви Страхил Карапчански.

В края на презентацията бяха представени скулптурите - участници в симпозиума: един професор и петима доценти по скулптура. Международното участие е представено от Испания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари