Откриха обновената сграда на Първа районна служба на пожарната в Русе

1

Откриха напълно обновената сграда на Първа районна служба на пожарната в Русе.

Сред официалните гости на церемонията бяха областният управител Борислав Българинов и неговият заместник Синан Хебибов. Сградата бе основно ремонтирана и всички помещения в нея са цялостно преоборудвани, благодарение на реализирането на съвместен проект с Румъния, като за българската страна неговата стойност бе малко над 2.1 милиона евро. Сега сградата отговаря на най-съвременните европейски изисквания, което я превръща в една от малкото от подобен тип в страната. Освен изградените енергийно ефективни системи, са подсигурени и най-съвременните средства за контрол на достъпа и видеонаблюдение. Помислено е и за комфорта на огнеборците. Те имат нов физкултурен салон, столова и места за отдих.

Реализирането на подобни успешни проекти е доказателство за промяната в нагласите на обществото и достойното европейско развитие на България. То е стимул да продължим по пътя, по който сме поели и да възродим страната си, показвайки, че достойнството, честността и професионализма побеждават некомпетентността и неспособността за адекватен отговор на потребностите на обществото. Вярвам, че тази положителна тенденция ще продължи и ще се превърне в един устойчив тренд за властимащите. Колкото по-бързо този тип поведение бъде осъзнат и стане част от нашето ежедневие, толкова по-осезаема и категорична ще бъде промяната.“, каза Българинов в приветствието си. Той благодари и на екипите, работили по проекта, гарантиращ по-спокойното и сигурно бъдеще на русенци, а и на жителите на трансграничния регион Русе – Гюргево. „В това отношение водещ ще продължи да бъде и приносът на Областна администрация – Русе, чийто екип е доказал високите си професионални качества в развитието на двустранните отношения и благодарение, на когото еврорегионът Русе – Гюргево е посочван като пример в отношенията между България и Румъния. От наша страна гарантирам, че ще продължим да правим всичко възможно двете области да стават все по-близки и гражданите им да имат възможността да бъдат все по-често заедно. Благодаря изключително и на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева“, допълни още Българинов.

Припомняме, че пожарната в България е сред най-големите собственици на недвижими имоти, като в последните няколко години са изцяло обновени 31 сгради. Всичко това е станало с финансовата подкрепа на Европейския съюз. До дни предстои откриването на 100% реновираната сграда на пожарната в Карнобат, а в Бургас ще бъде открит учебно-тренировъчен комплекс за доброволци и подрастващи. През изминалите две години през учебните центрове на ведомството са преминали близо 86 000 деца, като са им били осигурени всички необходими условия за пребиваване в рамките на три до пет дни. Очаква се в скоро време да започне и подготовката на още един мегапроект, който предвижда изграждането на няколко десетки сгради, които да служат като складови помещения в случай на тежко и мащабно бедствие от рода на наводненията и земетресенията. Засегната бе и темата за доброволните формирования. Към момента в страната има около 3140 отлично подготвени и оборудвани доброволци – пожарникари, които могат да реагират във всеки момент.

На събитието присъстваха също заместник-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев, кметът на Русе Пенчо Милков, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Мирослав Дамянов, директорите на Регионална дирекция „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и защита на население“ комисар Димитър Чорбаджиев и комисар Валентин Красналиев, както и Лили Ганчева. От румънска страна бяха ръководителят на Директората за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи Раед Арафат, ръководителят на Инспектората за извънредни ситуации в Гюргево главен инспектор Раду Ковачи и председателят на Окръжния съвет Думитру Беяну.

Самата церемония включваше приемане на строя от заместник-министъра на вътрешните работи и освещаване на сградата от Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум. Състоя се и церемония по издигане на националния и европейски флаг, както и знамето на Община Русе. Присъстващите станаха свидетели и на практическо демонстриране на дисциплината „Изкачване с щурмова стълба“, както и на изпълнение на детския фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари