Откриха мъртва риба в езерото в село Щръклево

11
Мъртви сомове с тегло около 10 килограма са заклещени в тръстиката
Мъртви сомове с тегло около 10 килограма са заклещени в тръстиката Видео: БНТ

Жители на русенското село Щръклево се натъкнаха на мъртва риба в езерото, което се намира в района.

Замърсяване на водоема или бракониерство е причина за измирането на рибата проверяват служители на регионалната екоинспекция и Агенцията по рибарство и аквакултури.

Мъртви сомове с тегло около 10 килограма са заклещени в тръстиката по брега на езерото. Открили ги местни рибари, но отказват да застанат пред камерата ни. Предполагат, че рибата е мъртва заради замърсяване на езерото от отпадните води на близката свинеферма. Управителят на свинекомплекса обаче отрича да има нещо общо, предава БНТ.

Ангел Маринов - управител на семейна свинеферма: Моята свинеферма няма как да замърси езерото поради простата причина, че събираме торовата маса в торови хранилища и от там се извозва с цистерни и се разпръсква торовата маса по нивите.

Водоемът се използва за любителски риболов. Освен сом, в него има бяла риба, шаран и таранка, които не са пострадали. Хора от Щръклево не изключват намесата на бракониери.

Пенчо Георгиев: Разправят, че са я гърмели. Не е от замърсяване. Езерото е много чисто, ей къде е рибката. Свинарникът е ей там чак, горе на върха, и някой път по пътя се стича мръсна вода, не стига до езерото.

След направената проверка от Агенцията по рибарство и аквакултури казаха, че е малко вероятно бракониери да са използвали електричество за улов на сом.

Михаил Михайлов – директор на „Рибарство и контрол – Централен Дунав”- ИАРА: Тези уреди, някои от тях имат селекция и за сом, но пак казвам, че е малко вероятно. Може да е от външно замърсяване, има наблизо животновъдни обекти, от торни ями.

След проверката от регионалната екоинспекция твърдят, че не са открити следи от замърсяване на езерото от свинефермата, която е на 800 м. В близост няма промишлени обекти. Все още не е установено и чия собственост е водоемът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари