От минус 10 до 25 градуса ни очакват през март

0
Месецът ще започне със студено и с предимно облачно време
Месецът ще започне със студено и с предимно облачно време

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, в отделни места и по-ниски, а най-високите – между 20 и 25 градуса

Това съобщиха от Отдела “Метеорологични прогнози” на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава БТА.

Тази година през март се очаква средната месечна температура у нас да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9 градуса, а в планините – между минус 8 и минус 2 градуса.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март в 17 часа и 33 минути, информираха синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините – между 50 и 90 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на март температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Месецът ще започне със студено и с предимно облачно време. На места, главно в Северна и Източна България, ще превалява слаб сняг. През следващите два-три дни облачността ще е променлива и на отделни места в планинските райони ще превали слаб сняг. От 7 март до края на десетдневието, отново на повече места в страната, ще има валежи, предимно от сняг, по Черноморието и в южните райони – от дъжд.

През второто десетдневие температурите относително ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. Динамиката на атмосферните процеси ще се задържи повишена. Вероятност за валежи в равнините от дъжд, в планинските райони от сняг, има около 11 март, 16 март и в края на периода.

През третото десетдневие на месеца температурите ще продължат да се повишават и вече ще са близки до обичайните. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 22 март, в средата и края на периода.

Характерите особености на месеца са свързани с това, че през март се осъществява преходът от зимата към пролетта.

Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е месец, който е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30 градуса, отбелязват метеоролозите от НИМХ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари