От днес в Швеция се влиза само с три вида отрицателен тест

1
Те трябва да бъдат направени не по-късно от 48 часа преди влизането на територията на страната
Те трябва да бъдат направени не по-късно от 48 часа преди влизането на територията на страната Снимка: Jessica Gow/TT News Agency/via Reuters/file

Швеция ще признава резултатите от три вида тест за коронавирус при влизане в страната, съобщиха местните власти, цитирани от Сега.

От днес в скандинавската държава ще бъдат допускани лица, пристигащи от чужбина, единствено след предоставяне на отрицателна проба за COVID-19, обработена по три допустими метода - чрез PCR, бързи антигенни и LAMP тестове.

Те трябва да бъдат направени не по-късно от 48 часа преди влизането на територията на страната. Сертификатите трябва да са издадени на английски, шведски, датски или норвежки език и да включват имена по документа за самоличност, ден и час на теста, метод, по който е направен, както и данни за издаващата институция.

Изключения се предвиждат за хора на възраст под 18 години, за граждани със статут на постоянно пребиваване в Швеция, за заетите в транспортния сектор, спортните състезатели и сезонните работници. От българското МВнР съобщиха, че повече информация за новите условия за влизане в Швеция е публикувана на сайта на ведомството.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Стокхолм на следните телефони:

+46 8 20 25 27

+46 8 723 09 38

Великобритания иска да постави на всички девет приоритетни групи първата доза от ваксината срещу коронавирус до май, предаде bTV. Това е първата по-конкретна цел на здравните власти на Острова. Така правителството ще гарантира, че местните избори ще се проведат на 6 май.

По-рано правителството заяви само, че иска да ваксинира деветте групи до "пролетта". Здравните власти се ангажираха да поставят ваксини на първите четири приоритетни групи до 15 февруари, като това вероятно ще се случи.

До момента в Обединеното кралство са ваксинирани почти 10,5 млн. души, а целта е до средата на февруари те да станат 15 милиона. Допълнителните пет групи обхващат още 17 млн. поданици на кралицата.

Украйна, където досега не е пристигнала нито една доза ваксина срещу коронавируса, обяви, че е получила потвърждение за доставката на 12 млн. дози от препаратите на "АстраЗенека" и "Новавакс", предаде БНР. Постигнато е споразумение за доставката на ваксини, разработени от британската "АстраЗенека" и американската "Новавакс", произведени от Индийския серумен институт, се казва в изявление на украинското президентство.

Договорите ще бъдат подписани през идните дни, а първите доставки се очакват още този месец, заяви във "Фейсбук" министърът на здравеопазването Максим Степанов. Очаква се Украйна да получи тази година и други 8 млн. дози по програмата на ООН "Ковакс", посочи говорителят на президента Володимир Зеленски - Юлия Мендел.

Неотдавна самият Зеленски подчерта проблемите с достъпа до ваксини и призова Европейския съюз "да помогне на източните си съседи да се сдобият с тях".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари