Осигуряват повече социални услуги за хората с увреждания

0
Шест милиона лева ще бъдат разпределени за социални услуги
Шест милиона лева ще бъдат разпределени за социални услуги Снимка: КРОСС

Повече хора с увреждания и възрастни над 65 години ще получат социални услуги по операция „Независим живот“.

На 20.06.2016 г., в Община Русе е получен отговор от Министъра на труда и социалната политика във връзка с писмо с изх. № 04-21-46 от 31.05.2016 г. от кмета на Община Русе за отпускане на допълнително разпределение на средства по операция „Независим живот“ по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.  В писмото на Министерството се казва, че предоставянето на социални услуги в общността и в домашна среда е част от обхвата на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 в сферата на социалното включване, а хората с увреждания  и самотно живеещите възрастни хора в невъзможност да се самообслужват са част от приоритетните целеви групи по проекта.

По-голям брой хора с увреждания, включително деца и хора над 65 години ще имат възможност да получават интегрирани социални услуги по операция „Независим живот“ по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Това стана възможно след разпределяне на неусвоения до момента ресурс по процедурата, който възлиза на около 6 млн. лв.   

На редовно заседание, на 03 юни 2016 г., е взето решение и Комитета за наблюдение на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 е одобрил промяна в операция „Независим живот“. Това дава възможност на някой общини да получат допълнителен финансов ресурс в рамките на разполагаемия свободен ресурс.  Допълнителните 6 млн. лв. ще се разпределят на базата на два обективни критерия - по-високият брой на заявените потребности в съответната община и по-големият брой на лицата с увреждания, получаващи пенсии за инвалидност на територията на дадената община. Управляващият орган на ОП РЧР 2014-2020 разработва система за допълнително разпределение на неусвоения ресурс съгласно одобрените критерии.

Съобразно посочените критерии са определени 16 общини, които ще получат по 375 000 лева за удовлетворяване по-големите нужди от грижа за уязвимите групи. Това са общините Бургас, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, Русе, Дулово, Силистра, Сливен, Самоков, Стара Загора, Шумен, Ямбол. Очаква се  в момента да се дадат по-подробни указания към общините  за прилагане на  механизми за разпределение на допълнителния финансов ресурс.

В проектът „Независим живот в Звено за услуги в домашна среда – Русе“, с договор BG05М9ОР001-2.002.0120-С001, реализиран от Община Русе, към настоящия момент са включени 135 потребители - хора с увреждания, в т.ч и деца и самотноживеещи възрастни хора в невъзможност да се самообслужват, на които е предложено да ползват почасови социалните услуги „Личен асистент“ и „Домашен помощник“. Наети като „Лични асистенти“ са 45 лица, а като „Домашни помощници“ - 12.

От 16.06.2016 г.  за осъществяване на психологическа подкрепа, в цялостния процес на предоставяне на социалната услуга в Звеното за услуги в домашна среда е назначен  психолог. Дейността му е свързана с гарантиране на добър психоклимат във взаимоотношенията между обслужваното и назначеното лице, както и между тях и целия екип за управление на проекта. Психологът ще поддържат контакти с потребителите чрез лични срещи и разговори с тях относно възникнали проблеми. Той ще ги насочва  към подходящи услуги и терапия и ще подпомогна  разширяването на социалните им контакти. 

За извършване на терапевтични дейности с потребителите е наета и медицинска  сестра, която ще се запознае със здравословното състояние на всеки потребител и ще предлага индивидуална грижа и осигуряване на здравно обслужване на потребителите от целевата група.

С цел  ограничаване и намаляване на  последиците от увреждането или заболяването и  възстановяване или подобряване на физическите и ментални функции за лицата, които имат необходимост са предоставени рехабилитационни услуги е нает и рехабилитатор. Той  ще се запознае със здравословното и физическо състояние на лицата с увреждания както и с тяхната двигателна способност и ще предложи индивидуална програма за всеки.

Предстои от 16.09.2016 г. да бъдат наети още по един психолог, рехабилитатор и медицинска сестра.

Предоставянето на социални услуги в общността и в домашна среда, е част от обхвата на ОП РЧР 2014-2020 г. в сферата на социалното включване.  Проектът разширява дейността на Звеното за услуги в домашна среда - разкрито към Домашния социален патронаж в Община Русе и по приключилата процедура „Нови алтернативи”. В него по иновативен начин се предоставят два вида почасови услуги за социална подкрепа и за помощ при комунално – битови дейности в домашна среда за хора, които са с частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари