Осъдиха румънец, подхвърлил 20 евро на полицаи

1
Окръжен съд – Русе осъди 60-годишния гражданин на Румъния С. М. на шест месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на 300 лв
Окръжен съд – Русе осъди 60-годишния гражданин на Румъния С. М. на шест месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на 300 лв Снимка: Dunavmost

Условна присъда и глоба за румънския гражданин, подхвърлил пари на полицаи.

С присъда по наказателно дело от общ характер № 366 от 2019 година, състав на Окръжен съдРусе осъди 60-годишния гражданин на Румъния С. М. на шест месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на 300 лв.

След проведеното бързо производство на 07.06.2019 г. съдът призна подсъдимия за виновен в това, че на 29.05.2019 г., в землището на гр. Бяла, на Първокласен път I-5, дал дар – банкнота с номинал 20 евро, на полицейски служители от Районно управление – Бяла на ОДМВР - Русе, за да не извършат действия по служба – да не му съставят акт за установяване на административно нарушение за допуснатите нарушения на Закона за движение по пътищата – изпреварване в участък, където това е забранено и непоставен обезопасителен колан.

За този вид престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода до десет години и глоба до 15000 лв.

Съдът определи наказание девет месеца лишаване от свобода и го намали с 1/3 на основание чл. 58а, ал. 1 от НК, тъй като производството по делото протече по реда на Глава двадесет и седма от НПК (съкратено съдебно следствие пред първа инстанция) в хипотезата на чл. 371, т. 2, след като подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства, посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях.

Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК и да намали първоначално определеното наказание лишаване от свобода с 1/3.

Съдебният състав отне в полза на държавата предмета на престъплението банкнотата с номинал 20 евро.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 7-дневен срок пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.

Съгласно чл. 16 от НПК подсъдимият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари