Оправдаха бивш началник на Първо РУ - Русе

0
Апелативният съд във Велико Търново отмени по реда на възобновяването присъда на Русенския районен съд и решение на Русенския окръжен съд
Апелативният съд във Велико Търново отмени по реда на възобновяването присъда на Русенския районен съд и решение на Русенския окръжен съд

Апелативният съд във Велико Търново отмени по реда на възобновяването присъда на Русенския районен съд и решение на Русенския окръжен съд и оправдава бивш началник на Първо РУ и един от служителите му.

Наказателното дело е образувано в Русенския районен съд по обвинителен акт на прокуратурата против И.Й.Г., роден през 1965 г. и против С.П.С., роден през 1967 г., обвинени в съставяне на официален удостоверителен документ с невярно съдържание.

По делото е било установено, че през 2013 г. подсъдимият Иван Гецов, изпълнявал длъжността Началник на Първо РУП при ОД МВР – Русе, а другият подсъдим - старши полицай в група „Охрана на обществения ред”.

На 20.05.2013 г. полицаят бил заедно със служители на ОП „Комунални дейности” при Община-Русе в репатриращ автомобил, когато забелязали лек автомобил, паркиран в нарушение на знак В-28 (Забранено е паркирането). Докато били поставяни „скоби” на колелата на автомобила, дошла шофьорката му, влязла в автомобила, заявила на полицейския служител, че няма да заплати глоба, потеглила рязко и избягала от мястото. Самоличността на нарушителката била установена от полицията и тя била призована да се яви в районното управление. Свидетелката се явила на 22.05.2013 г., като преди това се свързала с адвокат Николай Денев, който бил бивш началник на Първо РУП при ОДМВР - Русе.

Адвокатът се срещнал с Гецов и поискал да не се съставя акт за извършените от клиентката му административни нарушения, а само фиш за неправилното паркиране. Така полицейският шеф склонил подчинения си да състави документ, в който да удостовери неверни обстоятелства, а именно - фиш за глоба с дата 20.05.2013 г.

С присъда от 30.04.2015 г. Районният съд признал двамата подсъдими за виновни и ги осъдил по на три месеца лишаване от свобода. На основание чл.66 ал.1 от НК отложил изпълненията на наказанията с изпитателен срок от три години.

С решение от 09.09.2015г. въззивната инстанция - Окръжен съд, изменил постановената от Районния съд присъда, като на основание чл.37 ал.1 т.6 от НК лишил подсъдимите от право всеки един от тях да заема държавна или обществена длъжност за срок от три години, а в останалата част съдебният акт бил потвърден.

По искане на осъдения бивш полицейски началник за въобновяване на наказателното производство е образувано дело в Апелативен съд – Велико Търново.

С решение от 09.06.2016 г. Апелативният съд отменил постановените от Русенския районен и Русенския окръжен съд актове и оправдал Гецов по обвинението да е подбудил своя служител към лъжливо документиране. В мотивите си Апелативният съд е посочил, че той е бил лишен от процесуална възможност да докаже, че служителят му не е имал качеството на длъжностно лице, имащо право да осъществява административно-наказателна дейност по ЗДвП, а от там, че не би могъл да осъществи престъплението, за което той е обвинен да го е подбудил.

"Апелативният съд е счел, че деянието, описано в обвинителния акт, за всеки от двамата подсъдими не съставлява престъпление. По делото било доказано, че фишът съдържа неверни обстоятелства относно датата на съставянето му, която дата имала само технически характер за съдържанието на документа и не можела да предизвика правни последици. Фишът не бил съставен от дееца с цел използването му като доказателство за съществуването или не на невярно отразените в него факти, каквато специална цел е очертана в престъпния състав по чл.311 ал.1 от НК(Длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използуван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления, се наказва с….). В случая документът бил без правно значение за административно-наказателното положение на санкционираното лице като водач на МПС", посочват по този повод магистратите.

Поради това на основание чл.347 ал.2 от Наказателно-процесуалния кодекс ВТАС отменил атакуваните съдебни актове и по отношение на осъдения служител - С.П.С. и го оправдал, тъй като същият е бил осъден да е извършил престъплението при условията на съучастие – като извършител, подбуден от И.Й.Г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари