Опасни изкопи на ВиК зеят в Червена вода

3
Минали са 4-ри месеца, а от дружеството дори не знаят кога ще ги запълнят
Минали са 4-ри месеца, а от дружеството дори не знаят кога ще ги запълнят Видео: Русе Медиа

Минали са 4-ри месеца, а от дружеството дори не знаят кога ще ги запълнят

Недоволство сред жителите на русенското село Червена вода заради разкопани тротоари и опасни дупки пред домовете им. Ремонтът е започнат преди четири месеца от ВиК, за да се подмени канализацията. През зимата обаче дейностите са спрени, а оголените тръби за вода са започнали да замръзват, информира Русе Медиа.

Разкопаните тротоари, които са точно пред къщите, принуждават местните жители да вървят по улицата. Тъй като тя е главен път към Кубрат, оттук минават много превозни средства и е опасно.

Няма къде, където минават тировете и камионите, там минаваме. Вижте, целият в кал съм. Няма как да минеш“, казва Тодор.

Милко Даскалов определя дупките като „гробове“. „Минаха пред дворовете на хората, изкопаха по един гроб към края на ноември, декември, януари, два-три месеца вече никой нищо не бутва. Няма тротоари, няма , всичко е блокирано отвсякъде, пешеходците вървят из водата на главния път“, обяснява той.

Англичанинът Питър, който е от Лондон, си е купил къща в селото месец преди началото на ремонта. Тръбите за вода, които са оголени в зимата, вече веднъж са замръзнали. Той е изумен от българския начин да се извършват ремонтни дейности.

Това е пълна лудост. Трябваше да напълня отново с пръст, за да не замръзнат тръбите за водата отново в зимата. Пълна лудост е да правиш такъв ремонт по това време на годината“, възмущава се чужденецът.

Хората са притеснени, защото няма информация кога ще приключат дейностите. Според работниците не се бързало особено.

Всичко е в мъгла, кой да ги каже крайни срокове. Просто нямам думи, най-вероятно търсят дипломата на изпълнителя, ама те няма да я намерят тук“, коментира иронично Милко Даскалов.

От ВиК-Русе обясниха, че става дума за съпътстващи дейности, но не се ангажираха с конкретни срокове.

Във връзка с ремонта на главния път се извършва и съпътстваща реконструкция на водопроводите, които влизат в обхвата на трасето, и ние извършваме подмяна на участъци, като работата се извършва поетапно съобразно атмосферните условия. Нека хората да имат търпение, всичко зависи от това какви ще са метеорологичните условия“, каза Невена Ганчева, специалист „Комуникации“ във ВиК-Русе.

От общината са също запознати с проблема и ще настояват водното дружество да ускори запълването на дупките. Притеснението на администрацията е, че подобен проблем, но в много по-големи мащаби, очаква и Русе, когато започне големият проект на ВиК и се разкопаят 130 улици в града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари