Опасни билбордове крият рискове по пътищата в Русенско

1
По неофициална информация на Русе Медиа в последните години не е правена комисия, която да проверява техническото състояние на билбордовете по пътищата
По неофициална информация на Русе Медиа в последните години не е правена комисия, която да проверява техническото състояние на билбордовете по пътищата Видео: Русе Медиа

Опасни билбордове крият рискове по пътищата в Русенско. Силният вятър в края на миналата седмица нанесе поражения по съоръженията, които не са в добро техническо състояние. Някои бяха разкъсани, а други се пречупиха

Единият от билбордовете видимо е корозирал и поривите на вятъра безпроблемно са го прегънали на две. За късмет не са нанесли щети на преминаващите автомобили, разкрива Русе Медиа.

Поставянето на такива рекламни елементи става след подаване на искане към АПИ. След одобрение на проекта собственикът изгражда рамката на конструкцията и след това плаща годишен наем за ползване на съоръжението в сервитута на пътя. За билбордовете, които са в рамките на града до табела Русе, отговаря общината.

От тази година има нови изисквания, според които, за да се даде разрешение за изграждане на билборд, трябва да има мантинела между билборда и пътното платно, като отстоянието е минимум 80 см. Целта е да се гарантира безопасност – ако превозното средство излезе от пътя, мантинелата да го предпази да не се вреже в конструкцията на билборда. Тези изисквания обаче са само за новите рекламни съоръжения, за които сега се иска разрешение. Останалите са в заварено положение.

Според чл.17а от Наредбата за специално ползване на пътищата собствениците на рекламни съоръжения са длъжни да поддържат рекламните съоръжения и разположените върху тях рекламни пана в техническа изправност. АПИ например са премахнали един от своите билбордове на Мойсеев баир именно заради безопасността при силния вятър. Пречупеното съоръжение обаче не е тяхно.

По неофициална информация на Русе Медиа в последните години не е правена комисия, която да проверява техническото състояние на билбордовете по пътищата. Въпросите ще бъдат поставени и към община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари