Окончателно: Данъкът върху доходите от лихви по депозити остава 8%

0
Данъкът върху доходите от лихви по депозити да остане 8%. Ще се разшири обаче данъчната основа, т.е. ще се намалят възможностите за избягване на данъка.
Данъкът върху доходите от лихви по депозити да остане 8%. Ще се разшири обаче данъчната основа, т.е. ще се намалят възможностите за избягване на данъка.

Данъкът върху доходите от лихви по депозити да остане 8%. Ще се разшири обаче данъчната основа, т.е. ще се намалят възможностите за избягване на данъка. Това решиха депутатите от парламентарната бюджетна комисия.

Законопроектът предвиждаше данъкът да се увеличи на 10 процента, но бе прието предложението на Реформаторския блок размерът на данъка да се запази на същите нива.

"Ние сме против всички данъчни увеличения. Няма нужда от покачване на данъците, когато ние търсим растеж и превръщане на спестяванията в инвестиции", заяви Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Той отбеляза, че увеличение на който и да е данък дава много лош сигнал, а в конкретния случай и потенциалните приходи в бюджета са минимални.

"Не очаквахме данъкът да остане 8 процента, но за нас е много важно, че се прие разширяването на данъчната основа", коментира пред журналисти Людмила Петкова, директор Данъчна дирекция в Министерството на финансите.

Тя поясни, че съгласно сега действащите разпоредби се е предоставяла възможност от налагането на данъка да се изключат някои влогове и депозити и банките са предложили на клиентите си точно такива продукти, които да не попадат в обхвата на определението. Преди дни шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова лансира тезата си, че от данъка трябва да се изключат единствено детските влогове.

Петкова посочи, че разликата в приходите за хазната между облагането с 8 процента и облагането с 10 процента на приходите от лихви по депозити е 17,5 млн. лв. и тази сума ще се отрази в проектобюджета за 2015 г.

Данъкът върху лихвите не е от сериозните приходни пера в бюджета. Дори през миналата година, когато ставката беше 10%, в хазната постъпиха 82,5 млн. лв. При въвеждането на налога бившият финансов министър Симеон Дянков беше обявил доста по-амбициозни цели. Той очакваше годишни постъпления от около 120 млн. лева. От началото на годината до септември от данъка върху лихвите по срочните депозити в хазната са постъпили едва 51,9 млн. лева.

Причината за ниската събираемост от данъка е, че банките преобразуваха част от депозитите в текущи влогове с високи лихви и по този начин предлагат на клиентите си необлагаеми продукти.

"По-притеснително е, че доходите от лихви на чуждестранни юридически лица се облагат с 10 процента данък и се създава дискриминация спрямо тях", каза Петкова.

Тя добави, че не е коментирана възможността тяхната ставка да се намали на 8 процента, но по принцип те трябва да се уеднаквят. 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари