Официално: Лукашенко е избран за президент

1
Действащият президент на Беларус  е победил на състоялите се на 9 август избори за държавен глава на страната
Действащият президент на Беларус е победил на състоялите се на 9 август избори за държавен глава на страната Снимка: БГНЕС

Действащият президент на Беларус Александър Лукашенко е победил на състоялите се на 9 август избори за държавен глава на страната, съобщи на уебсайта си днес Централната избирателна комисия, цитирана от ТАСС

"С решение на комисията бяха потвърдени резултатите от изборите. За президент на Република Беларус е избран Александър Григориевич Лукашенко", се посочва в изявлението.

По данни на комисията Лукашенко е получил 80,1 процента от гласовете, а за главния му опонент Светлана Тихановска са гласували 10,12 процента от избирателите.

Гласовете за другите кандидати са разпределени по следния начин: за Андрей Дмитриев - 1,21 процента, за Анна Канопацка - 1,68 на сто, за Сергей Черечен - 1,14 на сто и за всички останали - общо 4,59 процента.

Междувременно беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска апелира за нови мирни протести и призова привържениците си да подпишат онлайн петиция с искане за повторно преброяване на гласовете на президентските избори от 9 август, на които според нея ѝ е била открадната победата, предаде Ройтерс.

Във видео Тихановска, която се намира в съседна Литва, призовава също привържениците си да поискат официално разследване на твърденията, че изборите са били опорочени.

"Трябва да спрем насилието по улиците на беларуските градове. Призовавам властите да прекратят това и да потърсят диалог", заяви Тихановска в обръщението си, цитирана от ТАСС.

"Моля всички кметове на градове на 15 и 16 август да станат организатори на мирни масови митинги във всеки град", допълни тя.

Тихановска отправи тези призиви, след като беларуските власти започнаха да освобождават хиляди задържани демонстранти и излязоха с публично извинение в опит да успокоят общонационалните протести, представляващи най-голямото предизвикателство за 26-годишното управление на президента Александър Лукашенко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари