Очевидец на ада в "Аспарухово": Видях смъртта да плува с "Лада" край мен!

0
Очевидец на ада в "Аспарухово":  Видях смъртта да плува с "Лада" край мен!
Снимка: Петел

"Бях със зет ми в колата пред магазин за мебели на ул. “Св. св. Кирил и Методий”. В един момент видях как водата се покачва отгоре, откъм стария път за Бургас. Хората пред мен отбиха вляво, за да качат двете си гуми на бордюра. Последвах ги и не сгреших, защото водата тръгна от другата страна на платното. След малко видях една кола да минава с плуване край мен. Мина и един човек с "Лада", той беше изгубил управлението и беше отворил прозореца. Гледаше ме с поглед на обречен и видях смъртта в очите му.”

Това е споменът на 37-годишния Стефан Димитров от “Аспарухово”, държавен служител и баща на 4-годишно момиченце. Бил е със зет си от Стара Загора и още не може да повярва, че е оцелял в цунамито, което заля квартала. Стефан събрал кураж и снимал водната атака с телефона си и ни изпрати снимки от началото на водния ад. Сигурно човекът с ладата се е удавил някъде надолу, продължава той, тъй като е убеден, че смъртта е била с него, пише 24 chasa.bg.

Дойде вълна с височина 5 метра. Ей така, изведнъж, като погледнах и тя се спусна. Едната булка я няма, ще търсят още трима човека от тези съборени къщи. В другата къща е имало болен, него са го спасили, но жена му - не. По-надолу друга жена са спасили”, казва Али Сали. Той и няколко съседи са се събрали рано сутринта на улица “Горна Студена”, за да видят дали пожарникарите ще изровят трупове изпод развалините. Любопитството надвива ужаса им от преживяното, защото всеки от тях смътно и дълбоко в себе си се радва, че е оцелял.

Заваля следобед, то цял ден валеше, но изведнъж дъждът засили. И като удари градушка, след половин час се появи вълната, беше към 3 метра. Такива води дойдоха, че всичко - леки коли, каруци, животни, всичко тръгна надолу по дерето”, спомня си Христо Николов. Той предполага, че някои от къщите горе на стръмния склон може да са подкопани.

Тук един бюлюк хора живееха, търсят ги, обаче ги няма”, заключава Николов. И поглежда към “Горна студена” да не е изплувало някое тяло.

Бранимир Каменов също е извадил голям късмет. “Бях близо до Аспарухов мост за охлюви. По едно време удариха страшни гръмотевици, започна да вали и градушка. Аз се скрих под моста, едва оцелях, когато мина голямата вълна. Бяха дошли и коли да се пазят от леда, но водата стигна до прозорците им. Прибрах се бос по асфалта, но то не можеше да се върви, всичко беше в парчета настилка, камъни и кал. В 12 ч излязох да видя какво стана и пред мен пожарникарите извадиха два трупа на жени от улица “Балкапан”. Едва отвориха вратите на къщата им, защото вътре бе пълно с вода. Тук 9 човека си говорели до дерето, сред тях 2 деца, които се удавили във вълната. А възрастните ги няма”, свидетелства Каменов. И дерето вече не съществува, цялото е зарито с пясък и кал.

Иван Димов, който има вила в местността Боровец, откъдето е дошла водата, не може да обясни късмета си. Час преди потопа минах с колата и по двете улици с големите вълни, не мога да си обясня какъв късмет съм имал, чуди се той.

Ваня Маринова установила, че покривът е пробит, тъй като къщата е на ул. “Нарва” 15. “Гледах как от ската от гората се спуска водопад, без да разбера, че пада върху нашите керемиди. Водата е текла по стълбището. Не знам сега ще ни дават ли някакво обезщетение. Вълна е имало и на улица “Злетово”.”

Ваня свидетелства, че нейни приятели са се качвали по дърветата, за да се спасят от стихията в района на пазара, където всички магазинчета са потрошени. Мъж и съпругата му се отървали с повърхностни рани, след като двамата били влачени от вълната, но се държали един за друг и пропълзели във входа на блок.

Продължава разчистването и претърсването на разрушените къщи в район “Аспарухово”. Спасителните екипи имат съмнение, че в някои от тях могат да бъдат открити още жертви. За това при операцията по разчистването засега не се използват багери. Екип на гражданска защита помогна за пренасянето на ръце на жена, която има нужда от спешна медицинска помощ, тъй като линейката не можеше да стигне до дома й.

5000 деца остават блокирани в Международния лагер в Кранево. Пътищата до базата са наводнени и достъпът е невъзможен. Засега за децата има суха храна, която ще стигне за няколко хранения. 200 души са пред евакуация в община Аксаково и кметът Атанас Стоилов обяви бедствено положение. на територията на селата Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Куманово, Въглен, Орешак, Ген. Кантарджиево и гр. Игнатиево. Обявена е и готовност за евакуация от селата Ботево и Засмяно, тъй като има опасност от преливане на двата местни язовира.

Варненската плажна алея е блокирана от свличане на земни маси и паднали дървета.

Жертвите - две деца, 7 жени и двама мъже. Десет трупа са извозили екипи на Бърза помощ във Варна от квартал “Аспарухово”. Два от тях са на деца, на възраст между 10 и 12 г. Девет от телата са закарани в Съдебна медицина на болница “Света Марина” в четвъртък срещу петък вечерта. Освен двете деца са загинали 6 жени и един мъж. Последната жертва - мъж на наводнението е намерена сутринта. Тялото е откарано в болница “Света Анна”.

Източник: Petel.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари