Обстановката в страната се нормализира

0
Движението по пътя Русе - Бяла е в една лента, отвориха пътя София – Русе
Движението по пътя Русе - Бяла е в една лента, отвориха пътя София – Русе Снимка: БГНЕС / Архив

Жълт код за силен вятър или снеговалежи е в сила днес за цялата страна.

Нормализира се обстановката в страната след рязкото застудяване тази нощ. Към момента има ограничения за движение само през проходите Печинско и Превала в Смолянска област, съобщи Николай Георгиев от Агенция "Пътна инфраструктура".

Възстановено е осветлението по път I-1 Симитли – Кресна в "Кривия тунел".

Движението по пътя Русе – Бяла в района на Обретеник временно е в една лента поради катастрофирал тежкотоварен автомобил. Трафикът е с пропускателен режим и се регулира от Пътната полиция.

Възстановено е движението по път I-2 Шумен – Разград в района на с. Твърдинци.

Всички пътища в петте общини на Търговищка област са проходими при зимни условия. Снежната покривка е между 1 и 3 сантиметра. Няма населени места без ток и вода.

През нощта на места започна обилен снеговалеж, който доведе до пътни ограничения в движението по някои пътища. Спира се преминаването на тежкотоварни камиони през прохода Превала, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета.

Бурен вятър, снеговалеж и намалена видимост затрудняват движението на прохода Шипка. Пътното платно е заснежено, опесъчено и проходимо при зимни условия, съобщават от Областното пътно управление Стара Загора. Температурата е минус 9 градуса, информира дежурният в областно пътно управление Лъчезар Костов.

Ураганен вятър в село Въбел остави жителите без ток и телефонни връзки. Няма бедстващи. Има паднали дървета. Основните пътища се почистват и опесъчават. Кметът Дарин Кинов: "Бурен вятър и загубихме електрозахранването. Не дай си Боже, ако се наложи да викаме пожарна и линейка, нямаме връзка с външния свят. Водата сигурно ще изкараме още два-три часа, тъй като сме на водонапорна кула, но след като няма ток и водата сигурно ще спре за няколко часа". Областният управител Мирослав Петров каза за "Хоризонт" по БНР, че бедстващи хора няма, временно са спирани пътища заради ураганният вятър и снегонавяванията. Почистването продължава.

През нощта на места започна обилен снеговалеж, който доведе до пътни ограничения. До 50 метра е ограничена видимостта поради мъгла в района на Стара Загора, а до 100 м – в района на Враца, Плевен и Сливен.

Обилният снеговалеж и силният вятър оставиха населени места в област Ловеч без ток. Имаше и ограничения по основните пътища, но обстановката вече се нормализира. Вече е възстановено захранването в община Априлци и населени места в общините Троян, Тетевен и Луковит, които останаха без ток с часове заради аварии. Заради обилния снеговалеж бяха наложени ограничения на движението по пътищата София – Варна, София – Русе, Плевен – Ловеч и участъка от АМ „Хемус“, на територията на областта, които вече са отменени. Пътищата са проходими при зимни условия. Повече от 70 машини са почиствали и обработвали републиканската пътна мрежа в региона. Затворен за движение е Троянският проход. Снежната покривка достигна до 30 см във високите части на областта, а температурите са паднали до минус 12 градуса. В Черни Осъм са измерени 20 см., в Априлци 13 см., а в Ловеч 6 см.

Напълно е възстановено движението на МПС над 12 тона по магистралите "Струма" и "Тракия".

Ограничения има още в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч.

Поради ограничението по пътя Монтана – Лом в двете посоки трафикът се пренасочва по алтернативен маршрут Ружинци – Тополовец – Лом.

Възстановено е движението по пътя Плевен – Русе в участъка между селата Телиш и Радомирци.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари