Общинският съвет в Русе прие нови мерки за справяне с икономическата криза

0
Съветниците бяха единодушни в решението си да намалят наемите на ползвателите на площи на общинските пазари
Съветниците бяха единодушни в решението си да намалят наемите на ползвателите на площи на общинските пазари

Общинският съвет в Русе прие нови мерки за преодоляване на икономическата криза, предизвикана от COVID-19.

Сесията на Общинския съвет в Русе премина при засилени мерки за опазване на здравето заради извънредното положение в страната. Всички съветници и служители на общинската администрация, както и присъстващите в залата граждани и представители на медиите, спазиха противоепидемичните предписания. Това съобщиха от Община Русе.

С 2.2 млн. лева са спаднали приходите в Община Русе в сравнение със същия период на миналата година, съобщи кметът Пенчо Милков пред общинските съветници. От имуществени данъци и такса смет са постъпили по-малко 1.2 млн. лева, а при неданъчните приходи спадът е с около милион.

Въпреки трудното положение, в което е администрацията, всички започнати инфраструктурни проекти ще бъдат завършени. Ще бъдат ограничени разходите за издръжка на различните звена - кметства, общински предприятия, детски градини и ясли, но ще продължи дейността по подобряване на инфраструктурата в селата, условията в детските градини и ясли, асфалтирането, ремонтите, каза кметът.

Общинският съвет прие нови мерки за преодоляване на икономическата криза, предизвикана от COVID-19.

Решено бе да се освободят от такси за срока на извънредното положение повече от 100 фирми и търговци, които са наематели на общински имоти.

Съветниците бяха единодушни и в решението си да намалят наемите на ползвателите на площи на общинските пазари. Управителят на "Общински пазари" Кунчо Кунчев обяви, че е необходимо да се направи жест към всички наематели, които изпитват затруднения в търговията заради пандемията. Затова наемите за месец май ще бъдат намалени с 20%, което ще струва на дружеството над 23 хил. лв.

Взето беше и решение за създаване на работна група за промяна на наредбата за рекламни цели на територията на Община Русе. Тя ще се опита да се справи с отдавна наболял проблем за града – безразборното лепене на рекламни афиши и обяви на обществени места. Обмисля се изграждането на нови съоръжения, предназначени специално за лепене на плакати с рекламно съдържание.

Общинският съвет одобри и предложението Ива Чавдарова да бъде удостоена за почетен гражданин на Русе. Близо 30 години тя ръководи успешно Международния фестивал „Мартенски музикални дни”, една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България. Основан през 1961 година, организираният от Община Русе фестивал има модерна програмна стратегия и висок обществен рейтинг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари