Община Русе е притеснена от спада на приходите заради коронавируса

3
Проблемът в някои сектори е сериозен
Проблемът в някои сектори е сериозен Видео: Русе Медиа

2 752 000 лв. по-малко са приходите в общинския бюджет за първото полугодие в сравнение със същия период на 2019 г., отчете на сесията днес зам.-кметът по икономика Златомира Стефанова.

И докато при данъците и такса битови отпадъци се очаква изоставането да се компенсира, в други сектори проблемът е доста сериозен.

Златомира Стефанова съобщи, че сумата от данъци, която в края на април беше с 4,5 млн.лв. по-малко от очакваното, в края на юни е само 500 000 лв. в минус, предава Русе Медиа. Тя няма да може да се събере изцяло до края на годината, тъй като един от най-сериозните бизнеси, засегнати от коронавируса, е туристическият. Събираемостта на туристическия данък до края на юни е само 22 процента.

Имаме сериозно намаление също в данък таксиметрови услуги – 18 процента. Драстично е и намалението в патентния данък, тъй като бяха засегнати малките магазинчета, питейни заведения, барчета и там в сравнение с миналата година изоставането е 105 000 лв. Некомпенсирани остават приходите от услуги, наеми и продажби. Ниска е събираемостта на продажбите от услуги – това са за паркинги, продажбата на услуги от ОП-тата – 34,98 процента. При наемите в абсолютна стойност намалението в сравнение с м.г. е 519 000 лв. , наблюдава се увеличение на просрочваните вземания както от наемите, така и от консумативите“, каза още Стефанова.

Тя припомни, че с подкрепата на Общинския съвет бизнесът бе подкрепен от общината, като от наем бяха освободени за периода от 13 март до 31 май най-пряко засегнатите наематели на общината. Сумата е около 40 000 лв. Затварянето на детските градини и яслите е довело до минус в събираните такси от 842 000 лв.

В същото време има завишени изисквания за дезинфекция и предпазни средства за тези заведения, като общината не е получила допълнителни средства за тези дейности.

Изключително притеснително е изоставането и почти невъзможността за изпълнение на приходите от продажби на имоти и имущество, които са изпълнени само 23 процента, което в абсолютна сума на неизпълнение е над 1,1 млн.лв.“, каза още зам.кметът.

Тя припомни, че това не е краят на епидемията и се очаква втора вълна и бум на заразени, което ще усложни допълнително икономическия живот.  

Трябва да сме подготвени. Следим внимателно поетите ангажименти за разходи на общината, като гледаме да не допускаме такива, които не са абсолютно наложителни, като търсим и нови приходоизточници“, обясни още Златомира Стефанова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари