Община Русе повиши двойно таксите за детските градини

2
Ще скочи цената и на един храноден за малчуганите
Ще скочи цената и на един храноден за малчуганите

Община Русе повиши таксите за детските градини в дунавския град.

Направена бе промяна на наредба 16, която вече е публикувана на страницата на местната администрация.

Предложението на Община Русе е, ако детето не посещава редовно детска градина и отсъства по неуважителни причини за повече от половин месец, задължителната месечна такса да бъде вдигната двойно. Така от сегашните 10 лв, тя ще стане 20 лв.

Ще скочи цената и на един храноден за малчуганите. Към плащаните сега от родителите по 2,20 лв за дете, ще се добавят по още 30 ст на ден.

Децата, на които предстои да бъдат в първи клас, ще могат да останат в детската градина и в периода от 1 юни до 14 септември срещу месечна такса от 100 лв. Така се решават проблемите с гледането на малчуганите през лятото, съобщи "24 часа".

Според вносителите на промяната, мярката се налага заради нарасналите разходи за отопление и издръжка на детските градини в Русе. Основната цел на конкретните промени е да доведат до стимулиране посещението на детските заведения на територията на Община Русе чрез подход, при който по-честата посещаемост ще води до плащане на по–ниски такси, коментират вносителите.

Същевременно промените ще благоприятстват покриването на стандартите, имащи отношение към храненето на децата. За периода от месец януари до месец август 2016 г. 20,2% от общия брой деца в детските градини посещават заведенията до 5 дни в месеца, а 14,3% - до 10 дни. За същият период на 2016 г. средната посещаемост в детските ясли на територията на Община Русе е била 65,14%, сочи статистиката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари