Община Русе не е кандидатствала по програмата за чистотата на атмосферния въздух

0
Община Русе не е кандидатствала и не се очаква да подаде проектно предложение, тъй като не е допустим кандидат
Община Русе не е кандидатствала и не се очаква да подаде проектно предложение, тъй като не е допустим кандидат Снимка: БГНЕС / Архив

Отговор на въпрос от народните представители Крум Зарков, Георги Стоилов и Пенчо Милков, ПГ "БСП за България" относно средства по програмаОколна среда“ за чистотата на атмосферния въздух в Русе.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЗАРКОВ,

ГОСПОДИН СТОИЛОВ,

ГОСПОДИН МИЛКОВ,

На 05.12.2018 г. Министерството на околната среда и водите обяви процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“. Община Русе не е кандидатствала по цитираната процедура и не се очаква да подаде проектно предложение, тъй като не е допустим кандидат.

Допустимите бенефициенти са дефинирани въз основа на извършена оценка по шест критерия – 3 (три) за допустимост и 3 (три) за качество.

Критериите за допустимост са:

- налична актуална (действаща, одобрена от Общински съвет) общинска програма за качество на въздуха;

- в програмата битовото отопление е идентифицирано като основен източник на замърсяване

- в програмата са предвидени мерки за подмяна на стационарни неефективни отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища).

Критериите за качество са:

- общият брой превишения на нормите на „средногодишни“ и „средноденонощни“ нива на прахови частици (за периода 2011 – 2017 г.) надвишава средния, изчислен за всички 25 общини с нарушено качество на въздуха;

- делът на засегнатото население в съответната община надвишава средния за всички 25 общини;

- в общинската програма за качество на въздуха са заложени регулаторни мерки.

Допустимите кандидати по процедурата са седем общини, които отговарят едновременно и на трите критерия за допустимост и трите критерия за качество.

Община Русе не отговаря на критерия за допустимост за наличие в общинската програма на мерки за подмяна на печки на твърдо гориво, както и на критерия за качество за заложени в програмата регулаторни мерки.

В процеса на изпълнение на проектите по цитираната процедура е възможно да бъдат генерирани спестявания, които да позволят да бъдат подкрепени и други общини с нарушено качество на въздуха със средства по оперативна програмаОколна среда 2014-2020 г.“. Отчитайки значимостта на проблема с качеството на атмосферния въздух, Министерство на околната среда и водите залага тази тема като един от водещите приоритети в преговорния процес за следващия програмен период.

Допълнителна информация в реплика:

Има общини, които са използвали и други програми. На практика ОПОС не е единственият източник на финансиране на мерки срещу замърсяването на въздуха, въпрос на активност и на местната власт е да се търсят други източници. Ние имахме дълги 6-месечни разговори с ЕК върху критериите и това дали трябва да се финансират всички 25 общини с или само няколко. Обединихме се около решението да се съсредоточим върху определени общини и да докажем нуждата от финансиране за следващия програмен период. И затова Комитетът за наблюдение към ОПОС прие тези мерки. Така ще защитим по-добър ресурс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 3
  11
  mayor mayor
  До 9. Те за една проста оперативна програма не са успели да се подготвят, та ти за земи да ти дават.... това изисква финасов анализ, изчисляване на себестойности, определяне на целиите и таргета на услугата. Това за тях е, като квантовия компютар за науката в момента. А и парите са за околовръсното Татеосян - Шилкови и деноминациите им, като Даков, Нунев, синовете на Ваньо Танов. Ще повтарям докато това е нужно - тези хора са най-големите отрепки виждал нашият град в цялата му история.
 • 4
  10
  ккк
  Кмете, що за 2 мандата все още нямаме написана програма за чистота на въздуха, бе, майка ти да е*а? Нали си най-добрия кмет?
 • 2
  9
  Rusenka
  Още веднъж да кажа: в Русе има толкова много слънце, че може да изнасяме! Господа общинари, отпускайте на хората заеми да се оборудват с фотоволтаици, и няма да има проблем нито със замърсяването, нито с повишението на цените на тока, нито с енергийна зависимост от други държави, нито с опасност от ядрено замърсяване! С един куршум 4 заека се улучват! Защо не го правите?
 • 3
  8
  шахматист
  Недоклатен е прав. Смятам, че шахът, тенисът на корт, гребане са спортове, които са навряни в ъгъла. Спортове в които русенци традиционно бяхме на ниво. Аз като данъкоплатец и привърженик на шахът бих желал данъците ми да отиват за този спорт. В нашият град парите за спорт се разпределят непрозрачно. Има лица които от супер шампиони са се преклалифицирали себе си и цялата си рода в незаконното разпределяне на бюджетни средства тоест в "точене" на държавни предприятия, същите тези лица лигитимирани от местната власт с пълни шепи раздават на спортове на които на тях им допадат, без да се вземе предвид мнението и манталитета на русенските данъкоплатци, а и на тези от цялата страна. От десетилетия не сме имали добри гребци или шахматисти, тенисът на корт е вяло представен дори и на национално ниво - пари за тези спортове няма.... Колкото да си покриваме л...та с рози истината си е истина винаги. ИМАМЕ ПРАВО НА ИЗБОР.
 • 7
  7
  недоклатен
  До 6 Това искаме и ще го постигнем. Искаме да бъдем "клатени" от себеподобни, а не от измислени сутеньори. Искам аз сам да имам свободата да избирам, кой да ме изкалти, а не сутеньора Даков да ми казва с кого понеже взел някви кинти и на него така му изнася. Разбра ли? Това е демократична страна, в която човек е редно сам да може да избере кой да го клати, а не подбраните от ГЕРБ орди от цигани.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В отпуска излезе само шефът, но си отпочина цялата фирма.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари