Обществото има огромна нужда, но здравните специалисти ги няма

1
340 специалисти са напуснали здравните заведения по време на кризата, а над 160 са заминали за чужбина
340 специалисти са напуснали здравните заведения по време на кризата, а над 160 са заминали за чужбина Видео: Bulgaria ON AIR

Опит да влязат в Министерството на здравеопазването направиха от Асоциацията на българските медицински сестри. Техните искания са свързани със справедливо възнаграждение, стратегия за преодоляване на кадровия дефицит и представителство при подписването на националния рамков договор

Какви са резултатите от проведената среща със здравния министър проф. Костадин Ангелов?

"Срещата удовлетворява дотолкова, че беше по покана на министъра. Това е първият министър, който ни кани на разговор. Диалогът беше много лесен - говорихме за проблемите, които се нуждаят от спешно решение", коментира председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева в студиото на "България сутрин".

По нейни думи министър Ангелов ще търси възможност за допълнителен бюджет за следващата година, за да може здравните специалисти да получат своето достойно възнаграждение.

"Сега, когато обществото има огромна нужда - специалистите ги няма. Поради тази причина ще мислим какво може да се направи, за да могат младите хора да припознаят професията, да се мотивират и да останат в България", каза още Василева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът обяви, че  средната възраст на здравните специалисти е 55 години, като 60% са в работоспособна възраст, около 20% ще се пенсионират следващите 2 г., а още 20% са в дълбока пенсионна възраст.

"Нашата страна няма как да е конкурентоспособна на страните от Западния свят. Въпреки че има огромна липса на здравни работници, директорите на лечебните заведения трябва така да структурират организацията на заведенията, че да посрещнат нуждите на хората", добави още Василева.

Тя посочи, че министърът е обещал, че чрез повишение на клиничните пътеки ще бъдат усетени новите приходи при заплащането на специалистите по здравни грижи.

"Министърът ще асоциира законодателна програма, за да бъде включена Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, така че да бъде равнопоставен партньор на Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българския зъболекарки съюз при подписване на националния рамков договор", коментира още Василева.

Тя обясни, че поради тежките проблеми, които са се натрупали през годините, специалистите не издържат и са в правомощията си да протестират, като добави, че 340 специалисти са напуснали здравните заведения по време на кризата, а над 160 са заминали за чужбина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари