Няма спасение от препълнените групи в детските градини

0
39 000 учители не стигат, няма и достатъчно помещения
39 000 учители не стигат, няма и достатъчно помещения Снимка: News.bg / архив

Претъпканите групи в детските градини няма скоро да отидат в историята, въпреки че според много експерти това е ключова мярка за намаляване на напрежението в системата.

Това стана ясно след вчерашната среща в МОН, на която директори, родители, синдикати, общини и др. обсъждаха мерки срещу насилието в забавачките. Повод за това бяха последните случаи на агресия на възпитатели към деца, пише Вестник СЕГА.

Искането да не се допуска препълване на групите в детските градини с над 30-35 деца беше отново повдигнато от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Зам. просветният министър Деница Сачева обаче коментира, че МОН много иска да работи за намаляване на броя на децата в групите, но все още за това има обективни проблеми. Един от тях е свързан с броя на заетите в системата - не достигат 39 000 учители, а другият е свързан с образователната инфраструктура и нуждата от допълнителни помещения. "Имаме план, но всичко ще става с бавни стъпки", коментира Сачева. Друга от синдикалните идеи обаче е припозната от МОН - изработване на антистресова програма за учителите. Детайли по нея още няма, но се очаква в нея да се включат повече възможности за срещи с психолози, за различни обучения и квалификации, и вероятно за по-дълги отпуски.

От министерството се ангажираха и да препоръчат на училищата у нас да свикат педагогическите си съвети, които след анализ да разработят програми за противодействие на насилието и за подобряване на работата с родителите. Консенсус по щекотливия въпрос за монтирането на камери в детски градини и училища обаче липсва. Сачева съобщи, че МОН не насърчава слагането на камери, защото то не изгражда доверие и ценности. Васил Николов от инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система обаче заяви, че не се отказва от това искане, подкрепяно според него от болшинството родители и планираните протести ще продължат по график - днес и утре във Велико Търново и Перник, а другата седмица в други градове.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари