Няма никакви данни за хората с увреждания

0
Не се знае колко са тези хора и какви са уврежданията
Не се знае колко са тези хора и какви са уврежданията

Социалното министерство няма никакви данни за хората с увреждания – нито колко са, нито какви са уврежданията.

Това е едно от нещата, които новият закон за личната помощ ще промени, давайки старт на реформите. Това посочиха майки на деца с увреждания в студиото на „Тази събота” по bTV.

С този довод те отговориха и на питането на премиера къде са милионите, давани за хората с увреждания – ако се направи такъв регистър ще е ясно къде са парите, посочи Ина Маринова.

Предложенията, които в момента се обсъждат няма да засегнат правата на нито един от хората с увреждания, но и не е коректно да се твърди, че с този законопроект ще се решат всички проблеми, посочи националният омбудсман Мая Манолова.

Всички ще имат право на лична помощ, въпросът е дали им трябва. Има разлика между заболяване и увреждане, сподели Маринова.

По думите на омбудсмана най-трудното е да убедим тези, от които зависи реформата е, че тя е необходима. „Този закон е писан от хората с проблем. Проблемите не са от днес, в последните 20-30 години всички политици носят своята вина, аз също.”

Майките посочиха, че министър Петков има волята за промени, но не знаят дали накрая няма да се уплаши.

От години в България има различни програми и услуги, различни министерства и общини. Обслужват се от една армия от администрации и така те потъват. Човекът с увреждане е контингент на много министерства, не само на социалното”, добави Маринова

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари