Няма чума в Благоевградско

0
Взетите проби били с цел профилактика
Взетите проби били с цел профилактика

Директорът на ОДБХ-Благоевград д-р Михаил Бащавелов отрече категорично, че има съмнения за чума по дребните преживни животни в областта, предаде БТА.

"Не сме казвали, че има съмнения за чума по дребните преживни животни в Благоевградска област. В момента изпълняваме държавната профилактична програма, вземат се проби от всички животни и ако се появи такова заболяване, тогава ще го обявим. Не можем да всяваме паника в населението, при положение, че няма такова нещо", каза за БТА д-р Бащавелов, по повод появили се информации в медии за съмнения за чума в две животновъдни ферми в Благоевградска област.

След подадени сигнали за умрели дребни преживни животни, специалисти от ОДБХ Благоевград са посетили ферми в селата Мусомища и Филипово. Направени са аутопсии, които не показват ясно причината за смъртта. По тази причина са взети проби. Резултатът от лабораторното изследване се очаква да е готов през следващата седмица. Предприети са превантивни мерки - стадата са изолирани и поставени на оборен режим.

"Изследваме всички животни, не само дребни, но и едри преживни и свине, защото има опасност от навлизане в страната на "африканска чума" по свинете и други заболявания - син език, нодуларен дерматит. Изследванията са постоянни, за да наблюдаваме какъв е здравният статус на животните в областта", каза още д-р Бащавелов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари