Новият бюджет: Държавата се държи като боксова круша

0
Цели 255 страници копи пейст от минали години, милиарди пари от джипката и 0 реда реформи
Цели 255 страници копи пейст от минали години, милиарди пари от джипката и 0 реда реформи

Цели 255 страници копи пейст от минали години, милиарди пари от джипката и 0 реда реформи

Това е тригодишната бюджетна прогноза на министерството на финансите, която беше публикувана през седмицата.

То от една страна е и нормално, доколкото имаме парламентарни избори след 5 месеца и никой не може да предскаже до какви нови върхове може да достигне ширещата се зараза на популизма. Само преди десетина дни Бойко Борисов препоръча на финансовия министър Ананиев да бъде по-щедър с новия бюджет, пише Владислав Панев в Дневник.

Това без реформи и във валутен борд е опасно, нищо че си стана мейнстрийм в цяла Европа, където хвърлят пачки през балкона и чакат това да спре коронавируса.

България е в добра изходна позиция, заради следваната от 1997 година насам политика на нисък държавен дълг. Това позволява да се помогне на пострадалите от кризата на ниска цена. Не само като размер на лихвите по нови кредити.

Обаче дяволът е в детайлите. Прогнозира се разходите да надминат 40%, което вече става опасно ниво за икономическия растеж. Изземването през данъци също ще се увеличава изпреварващо. Далече сме от сценария Гърция, но като се покаже, че "може и така", ще се озовем в кофти позиция за отрицателно време. Общественият натиск, съчетан с принципа "Каквото аз ти обещая, никой не може да ти даде", може да има непредвидими последици.

Липсата на реформи означава да сме твърдо на дъното в Европейския съюз,

като дори се отдалечаваме от предпоследните Румъния и Хърватия. Това е големият грях на правителствата на стабилността на Борисов. По този начин България няма как да просперира. Като разчита само на еврофондове и пари на емигранти. Парадокс са заложените приходи от приватизация например. 700 хиляди лева за 2023 година. Преди това по 1-2 милиона. Колкото струва по-скъпа къща в полите на Витоша.

Държавата се държи като обект, а не като някой, от когото зависи нещо. Като боксова круша.

Вярно, България е отворена държава и това, което се случва по света се отразява и тук. Но може да се направи много, особено в отраслите, които са задушавани от държавата. Който е чел "Защо се провалят нациите", знае - провалят се, заради слаби институции и липса на воля за ефективност.

Понеже никога не съм бил изкушен от безцелното плюене, в "Демократична България" вече (далеч преди избори) сме публикували нашите решения за просперитет на България. Те не са толкова "визионерски" като да обещаем всичко на всеки и да го питаме "Как е? Доволни ли сте". Защото вярвам, че политиката трябва да се прави с дългосрочна мисъл и отговорно, а не "след мен и потоп" и не на всяка цена.

А Борисов прави като философия точно това, което му завеща и Станишев през 2009 година. Яко харчене с цел купуване на избори.

Събиране на пари, за да се насочат към чекмеджетата в края на годината без контрол от парламента (то не че Народното събрание в момента е повече от служебен регистратор). Особено опасно е купуването на индулгенции от Запад и Изток. Текат милиарди за реактори, които никога няма да влязат в употреба, поток, който обслужва чужди интереси. Борисов е приятел на бизнеса в чужбина и бърка яко в джобовете на българския данъкоплатец. Това никога не е добра идея, особено пък в период на криза. И въобще не е патриотично.

За 10 години енергетиката беше връхлетяна от перфектната буря. Милиарди за АЕЦ, непазарни цени на изкупуване и на продажба, липса на конкурентен пазар, субсидии за внос и горене на боклуци и всякакви мръсни производства, източване през студен резерв, схеми с търговци на ток, собственост на олигарси. Това води до никакви стимули за ефективност, задлъжняване на държавните фирми с милиарди, липса на инвестиции на пазарен принцип. Чак през последната година индустрията започна масирано да си изгражда фотоволтаични паркове. Защото е евтино и да се спаси от идващото цунами.

Енергетиката е огромна тема, която ни влачи към дъното, но тук ще маркирам само основните теми, които ще определят бъдещето на България.

Какво правим с "Марица изток"? 

Заравяме главите в пясъка, докато се задушим, или изграждаме нов и чист индустриален комплекс с предвидените за въглищните региони европейски пари, като гарантираме социалния статус на сега заетите в комплекса.

Държавните компании в сектора. 

Предлагаме листване на борсата на акции от тях, за да могат да бъдат управлявани прозрачно, а акционерите да контролират и търсят отговорност от мениджмънта. Той трябва да се държи като корпорация, не като ведомство на подчинение на министър. В Румъния този подход дава резултати и държавната енергетика там печели милиарди. Тук губи толкова.

Постепенно премахване на субсидиите, така че пазарът да се отвори за конкурентни инвеститори.

Въобще се вижда, че където има повече държава, има по-малко пазар, а корупцията е гигантска. Вземете пътното строителство. Реновирането на жп линии. На язовири. Безспорно важни теми за икономиката и обществото. Ами цените на строителство са в пъти над международните. Колко по 50 лева за пенсии изтичат там? Този тип мислене и управление трябва да се разсекат. Иначе потъват гемиите на фиска и на валутния борд. Дефицити по време на криза да - но правилно насочени и с ефект за бъдещето.

Така могат да се осигурят повече пари за пенсионерите, към които сме в морален дълг. Така може да си позволим и свиване на бюджетните разходи до една трета от Брутния вътрешен продукт. Което да гарантира икономически растеж и ниски данъци, но и помагане за тези, които имат нужда.

Така могат да се проведат нужните реформи в образованието. 

Така че да осигурят поне до някаква степен равен старт в живота на децата. Да работи социалния асансьор. Да знаеш, че дори да идваш от гетото, имаш шансове да осъществиш мечтите си. А освен това да позволят на България да бъде конкурентна на най-успешните държави. Защото новите технологии ще направят пропасти. И между страните, и вътре в тях. Ако искаме да успеем, трябва да го мислим това отсега.

Реформите ще позволят и да се стабилизира здравеопазването.

 Да бъде достъпно. Имаме страхотни висши медицински и ститути, в които се обучава цяла Европа, че и студенти от други континенти. След това обаче имаме дефицит на специалисти. Парадокс, защото няма добри условия за реализация. Освен за схеми с надписване на пътеки.

Не е добра идея да се гледа какво правят в Брюксел и на Запад по принцип. Оттам идва рак. Не само дефицити, но и негативните лихви, които са си новото нормално отпреди кризата. В Европа идва икономическа зима и без да има коронакриза. Вирусът не е само здравен, той е манталитетен. Затварят очите и харчат. Така Станишев правеше 2008-2009 и после Борисов се оправдаваше цял мандат с него.

Няма смисъл следващите да се оправдават (ме) така. Смисленото е да запретнем ръкави и реализираме каквото трябва, така че България да просперира. Другото са политически дитирамби и пошло надлъгване и надцакване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари