Нови правила за парите на общинските фирми

0
Слагат лимит на сумите, които общинските дружества ще могат да държат в една банка
Слагат лимит на сумите, които общинските дружества ще могат да държат в една банка Снимка: Надежда Чипиева

Сумите, които общинските дружества ще могат да държат в една банка вече ще имат лимит.

Това гласува в четвъртък (25 януари) Столичният общински съвет.

Според новата разпоредба, ако общинско предприятие разполага с над 1 млн. лева то трябва да разпредели тази сума в поне две банки. Правилата ще важат за 57-те фирми, които са изцяло общинска собственост.

Четиринадесет са общинските фирми, които имат над 1 милион лева. Нашите фирми нямат много пари и за това и броят им не е голям“, обяснява пред „БАНКЕРЪ“ кметът на София с направление „Финанси и стопанска дейност“ Дончо Барбалов. Той напомни, че подобни изискванията вече има към държавните фирми -  тези от тях, които притежават над 3 млн. лева трябва да ги държат в поне четири банки.

По време на вчерашното си заседание столичния общински съвет прие бюджета на София за 2018 година. Стойността надвишава 1.55 млрд. лева., което е с 220 млн. лева повече спрямо заложеното за изминалата година. Голяма част от парите ще отидат за образование и детски градини, а друга – за благоустройството на различни части от града.

Сметките сочат, че 546 млн. лева ще отидат за инфраструктурни проекти – като ремонти на булеварди и строителството на третата линия на метрото. Очаквано за третата линия на метрото ще отиде значителна част от бюджета – над 327 млн. лева ще бъдат вложени в изграждането на 12 станции от линията.

С над 124 млн. лева през годината ще бъдат ремонтирани ключови пътища на столицата – ще бъде разширен булевард „Тодор Каблешков” от булевард „Бъкстон” до булевард „Цар Борис Трети”. Планира се да започне изграждането на южното платно на булеварда от бул. „България” до улица „Костенски водопад”.

Други 37 млн. лв. ще бъдат инвестирани в кварталните улици и още толкова в ремонт на трамвайни трасета.

Над 10 млн. лв. са предвидени за изграждане на нови детски градини и ремонт на старите. Общо за издръжка на детски яслите, медицинския персонал в училищното здравеопазване, комплексите за детско хранене и Програмата "Общински болници" са предвидени 45 млн. лева. 

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари