Нова Зеландия избират как да изглежда новият им флаг

1
Първоначалният списък с предложения беше 10 000, а сега вече е съкратен на 40
Първоначалният списък с предложения беше 10 000, а сега вече е съкратен на 40

В края на тази година новозеландци ще решат с референдум как да изглежда новият им национален флаг. Първоначалният списък с предложения беше 10 000, а сега вече е съкратен на 40. Те са качени на специален сайт, създаден от правителството на Нова Зеландия.

Сред началните предложения са били знамена със сладолед, овце, птица киви – характерна за страната и още други налудничави неща, които са били отхвърлени от гласуващите.

Настоящият национален флаг на Нова Зеландия е с Юниън Джак (традиционното име на знамето на Великобритания) и червени звезди на син фон. Дизайнът му идва от факта, че Нова Зеландия е бивша колония на Британската империя, а своята независимост обявява през 1907 г.

Министър-председателят на Нова Зеландия обяснява решението за смяна на флага с това, че страната има нужда от "ребрандинг", за да придобие вид уникалност. Джон Кий е автор на инициативата, която бе обект на множество публични критики, най-вече заради средствата, които ще бъдат дадени около смяната на флага. 

Предполага се, че неговата цена ще излезе около 26, 000 млн. долара, като това включва цялата организация около промяната, заедно с референдумите. Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Андрю Литъл наскоро заяви, че вторият референдум не трябва да се състои, ако първият привлече по-малко от половината хора имащи право на глас.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари