Нова Зеландия искат да бъде премахнат флагът на Обединеното кралство от националното им знаме

0
72% от жителите на Нова Зеландия подкрепят промяната на националния флаг
72% от жителите на Нова Зеландия подкрепят промяната на националния флаг

Премиерът на Нова Зеландия Джон Кей се обяви за провеждането през 2015 година на референдум по въпроса за промяна на националния флаг. Инициаторите на референдума искат националното знаме на Нова Зеландия да бъде премахнат „Юниън Джак" - флагът на Обединеното кралство.

„Искам да разреша този въпрос. Искам това да стане през 2015 г и целият процес да приключи следващата година, няма смисъл да се протака", коментира пред местно радио Кей темата за референдума. Премиерът отбеляза, че промяната на националния флаг буди много спорове, но той е за промените.

Според проведено през февруари допитване по въпроса, 72% от жителите на Нова Зеландия подкрепят промяната на националния флаг. Националното знаме на Нова Зеландия е прието на 24 март 1902 година. Представлява син четириъгълник, на който в горния ляв ъгъл е изобразено знамето на Великобритания, което символизира връзката на страната с британската монархия. Във втората дясна половина на знамето са изобразени четири червени петолъчки, с бял кант по краищата им, които представляват съзвездието Южен кръст и символизират местоположението на Нова Зеландия в южното полукълбо.

Нова Зеландия е държава от състава на Общността на нациите, оглавявана от Великобритания, начело с кралицата на Великобритания, представена от генерал-губернатор, назначаван за 5 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари