Нова заявка за управление и нов проблем пред ЦИК

0
„Изправи се БГ! Ние идваме!” прогнозира правителство на промяната с формациите „Демократична България” и „Продължаваме промяната”
„Изправи се БГ! Ние идваме!” прогнозира правителство на промяната с формациите „Демократична България” и „Продължаваме промяната” Видео: NOVA

Парите се оказаха препъни камък в обществената поръчка за допълнителни машини за изборите

На прага на изборите 2 в 1 нова заявка за управление на България и нов проблем пред Централната избирателна комисия.

„Изправи се БГ! Ние идваме!” прогнозира правителство на промяната с формациите „Демократична България” и „Продължаваме промяната”.

В същото време парите се оказаха препъни камък в обществената поръчка за допълнителни машини за изборите, предава NOVA.

Днес е предпоследният ден за регистрации на партии и коалиции в ЦИК за изборите 2 в 1. От „Изправи се БГ! Ние идваме!” са готови да подпишат коалиционно споразумение с „Демократична България” и „Продължаваме промяната”, за да управляват страната след изборите. В партия „Възраждане” смятат, че и техни представители ще има сред новите 240 депутати.

А първият опит да се осигурят допълнителни 1600 машини за вота се оказа неспешен. Причината - двете фирми, които участват в обществената поръчка, искат по-висока цена от максимално заложената – 9,5 милиона лева.

С амбиция за бъдещо управление от „Изправи се БГ! Ние идваме!” се регистрираха в ЦИК.

„Нашето очакване е, че следващата управленска конструкция ще бъде в основата си разположена върху новата формация „Продължаваме промяната", „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”, заяви Мая Манолова.

Лидерът на „Възраждане” - Костадин Костадинов ще се изправи в битка срещу Румен Радев за „Дондуков” 2. От партията си поставят и цел да имат депутати в 47-я парламент.

„Шансовете разбира се са огромни. Ние сме много по-различни от досегашните партии, които само обещават, а нищо не правят в парламента”, заяви Петър Петров, зам.-председател на партия „Възраждане”.

На този фон, процедурата за доставка на допълнителни 1600 машини и нов софтуер е блокирана. И двете участвали фирми искат по-голяма сума от максимално заложената – 9,5 милиона лева.

„Това е вариант, който крие риск от създаване на напрежение. Затова ние се стремим да купим още устройства. Няма да провалим изборите, ако това не се случи”, заяви Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма”.

За преговори в ЦИК беше една от фирмите, участвали в поръчката, а коментарът им за случая - лаконичен.

„В преговори сме. Въобще не говорим за цена на машини, говорим за услугата”, каза Веселин Тодоров.

До няколко дни яснота по въпроса ще има, уверяват от ЦИК.

При всички положения евентуалното завишаване на разходите за закупуване на устройства ще бъде съгласувано с Министерството на финансите”, каза Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Целта на изборната комисия е в 2119 секции да има второ устройство за гласуване, за да няма опашки и струпване на избиратели за вота 2 в 1.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари