Николай Слатински: Прогнозите на математиците за КОВИД са грешни

0
Слатински: "Смятам, че младите математици, уважавани от мен, или не са били разбрани правилно от журналистите, или са направили дълбоко погрешна и всъщност опасна прогноза, защото властта може да ги послуша и да стане белята през януари с нов корона-бич"
Слатински: "Смятам, че младите математици, уважавани от мен, или не са били разбрани правилно от журналистите, или са направили дълбоко погрешна и всъщност опасна прогноза, защото властта може да ги послуша и да стане белята през януари с нов корона-бич" Снимка: БГНЕС

Експертът по национална сигурност и преподавател Николай Слатински прави различна математическа прогноза за ситуацията с КОВИД-19 у нас. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил: 

"Случайно попаднах на новини „по телевизията“.

Изненадан бях, че някои медици във властта и някои математици внезапно май са си разменили местата!

Някои медици във властта говорят, че не са никак спокойни и доволни от последните данни за вируса.

А някои математици примират от възторг от мерките! Вещаят около Коледа да имаме максимум по 500 нови заразени на ден...

Първо да кажа, че ние можем да имаме по 500 нови заразени на ден, ако снижим PCR тестовете до под 2500-3000. При постоянното спадане на тези тестове, това е абсолютно постижимо. И, печално се шегувам, така можем да намерим окончателното решение на пандемията - няма PCR тестове, няма проблем!

Второ да кажа, че можем да имаме 500 нови заразени на ден, ако говорим за ленивия уикенд - събота и неделя. Тогава луната, пардон, държавата спи.

Трето да кажа, че ако отчитаме дългите почивни дни около Коледа и Нова година – 5 плюс 3, когато луната, пардон, държавата ще спи, можем наистина да ги докараме до 500 на ден.

Четвърто да кажа, че ако се подразбира средно по 500 души на ден на седмична база, това означава 3500 души на седмица, а ние през 5-6 последните седмици се движим между 18 000 и 23500 души на седмица, като тази седмица сме вече 6800 за първите три дни, така че просто не мога да повярвам, че около Коледа ще имаме 3500 души нови заразени на седмица.

Вярно е, че аз с по-добри математици не споря (все пак, макар и доктор по математика, с математиката приключих през 1989 г., когато някои млади математици не са били родени), но преди известно време показах, че моите прогнози се оказаха по-точни от тези на уважавания проф. Витанов – това може да се види и тук, и на сайта ми.

Затова смятам, че младите математици, уважавани от мен, или не са били разбрани правилно от журналистите, или са направили дълбоко погрешна и всъщност опасна прогноза, защото властта може да ги послуша и да стане белята през януари с нов корона-бич.

Това е така, защото единствените надеждни данни:

--- процентът на положителните PCR тестове към всички тестове (леко спаднал, наистина, над 30%);

--- броят на починалите от (с) вируса;

--- броят на заразените медицински работници;

--- дифузното разпространение (леко спаднало също така);

не ни дават все още основания за повече от "крехък" оптимизъм и на този фон днешните решения на властта крият огромен риск от подновяване на високите числа в средата на януари.

Не искам да излезе като Аз нали ви казАх!, но все пак…

Днес моя студентка, минала през вируса, въздъхна горчиво, че за съжаление, аз се оказах лош пророк, в смисъл не, че не съм познал в прогнозите си, а че съм познал с тревожните си прогнози…"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Етикети

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари