Никой не успя да скрие журналиста Милен Цветков!

18
Има виновен за тази катастрофа. Виновна е полицията
Има виновен за тази катастрофа. Виновна е полицията

Всички са покрусени от смъртта на Милен Цветков, има много гняв, и тъга, и безпомощност, и желание за линч и мъст.

Това за мен означава най-вече, че Милен Цветков бе важен журналист, глас от голямо значение, че работата му е била важна за всички хора в България, независимо в коя медия е. Има такива хора и такива журналисти, които не можеш да скриеш нито в среднощния час, нито в трета глуха, нито с уволнение. Никой не успя да скрие журналиста Милен Цветков дори и с уволненията. Реакциите на хората го показват и за мен те означават все пак най-важното: животът му, професионалният, не е бил напразно.

Какво от тук нататък? Казват, че ако не беше Милен Цветков, нямаше и да разберем вероятно. Защото този тип катастрофи се случват непрекъснато и навсякъде. Да, можеше да се случи с всеки, а може да се случи навсякъде извън България. Но България е рекордьор по смърт на пътя, колкото хора уби корона-вирусът в Италия, толкова ние изпращаме всяка година от катастрофи. Защо за смъртта на пътя няма щаб, полиция, забрани, рестрикции? Не на теория, а на практика?

Разбира се, че има виновен за тази катастрофа. И това не са на първа линия майката, бащата, наркодилърите... Те всички са назад в една верига, която поне на пътя е напълно възможно да се контролира от полицията. Виновна е полицията. Не отделния полицай, а хората, които са начело на тези структури, за да нареждат, изискват, назначават, обучават, контролират, реформират. Тези, които трябва да правят така, че работата да се върши и то в интерес на обществото.

И не, полицията не си върши работата и затова се стигна до тук, хората по улицата да са като пилци пред снайперист. Казват, че откакто няма движение по улиците в София е станало родео. Ама то и без карантината всички сме го виждали това родео. Колкото по-скъпа и голяма е колата, толкова по-малка е вероятността да бъде санкциониран шофьорът й за неспазване на правилата. Ерго, щом си с такава кола, си недосегаем. А щом си недосегаем, можеш да караш със 100 и отгоре по централните улици.

Напоследък най-опасното във фб е някой да каже, че в еди коя си страна имало подобен проблем и го решили еди какси. Веднага се троскат хората, че акъл от чужбина не щат.

Но все пак: в Холандия ограничиха от тая година скоростта извън градовете и по магистралите до 100.

Защото това намалява значително жертвите.

В Германия от повече от година върви дискусия в градовете генерално скоростта да е 30. Пак заради жертвите. Миналата година един джип уби дете на спирка в Мюнхен. Месеци наред дискутираха дали джиповете трябва да карат в града, щото едно е да те блъсне нисан микра, друго ауди седмица. Шансовете са различни за блъснатия, за шофьора голямата кола дава и сигурност някаква. Което е само една от милионите несправедливости в тия катастрофи. Не, че немците спряха да си купуват джипове, де, не са. Но пък признавам си, че вече 15 години в Германия, когато видя адски лъскава кола на улицата, очаквам в нея да седи мускулест младеж и всеки път се сепвам, че шофьорът й обикновено е над 45-50. Работил, купил си.

Ако си твърде млад за твърде скъпата си кола, тук те спукват от проверки.

Данъчните също.

При превишаване на скорост от 30 в града с повече от 20 км/ч книжката ти изхвърча много бързо. (не помня при колко, не съм пробвала) Всички сигурно сте карали и навън, знаете ги тия неща. Едно от чудесата на емиграцията е, че българските джигити внезапно започват да карат по правилата. Щото глобите за малките прегрешения също са малки, но пък ти ги взимат веднага. Като платиш десетина по 20-50 евро за един месец, рязко преосмисляш поведението си.

Знам, че не казвам нищо ново. И въпреки това всеки път е ново: полицията в България не си свърши работата, защото началството няма интерес или е заета с други интереси. И да, знам, че дори и при брилянтна полиция, това пак можеше да стане. като взех книжка едно време, ми казаха: който се качва да кара, с единия крак е в затвора. Но ако полицията беше брилянта, тези трагедии щяха да са много по-малко. Хиляди пъти по-малко. Хиляди човеци повече.

Смъртта на Милен Цветков може би е добър повод най-сетне да се поиска катаджиите да са където им е мястото и да вършат това, което им е работата. Да пазят всички граждани и да санкционират всички нарушители.

Капка Тодорова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари