Не яжте тези храни на празен стомах!

0
Зърнените закуски са лесна опция за закуска
Зърнените закуски са лесна опция за закуска

През 2013 година Американският колеж по кардиология, Сърдечната асоциация и Обществото за затлъстяване разкриха какво е общото между най-популярните 15 диети.

Всички те препоръчват да ядем много зеленчуци, да избягваме захарта и да намалим приема на преработена храна. Но те забравят едно нещо: въпреки че храните са полезни, някои от тях не трябва да се приемат на празен стомах, пише Факти.бг.

Ето кои са тези храни:

1. Банани

Да ядем банани на празен стомах не е много добра идея. Да, те са пълни с калий, фибри и магнезий, но те съдържат и много захар. Приемането на храни, богати на киселини, може да предизвика проблеми с червата, а приемът на много захар сутрин може да ви накара да се чувствате замаяни и без грам енергия на края на деня. Тези проблеми могат да се решат, ако просто смесвате банана сутрин с други храни или плодове.

2. Йогурт

Въпреки че се рекламира като полезна храна, не всеки йогурт е добра опция за закуска. Повечето видове, които ни се предлагат на пазара са пълни с добавена захар, дори и тези с 0% мазнини. За да компенсират липсата на мазнини, компаниите добавят изкуствени подсладители. Вместо йогурта от магазина, заложете на обикновено кисело мляко, което съдържа и нужните протеини и го смесете с мед или пресен плод.

3. Овесени ядки смесени с плодове

Овесените ядки са здравословна опция за закуска, но предварително смесените ядки със сушени плодове съдържат ужасно много захар, сол и изкуствени оцветители. Ако наистина искате да закусвате здравословно, заложете на обикновени овесени ядки, а добавете плодовете след това.

4. Зелени зеленчуци

Въпреки че те са здравословни, яденето на празен стомах може да предизвика раздразнение при някои хора, както и подуване, газове и болки в корема. Това се дължи на специфични фибри в съдържанието им.

5. Домати

Доматите приети на празен стомах предизвикват болки в стомаха и дискомфорт. Подобно на зелените зеленчуци те съдържат фибри, които реагират по особен начин на стомашната киселина.

6. Цитрусови плодове

Това важи особено са хората, страдащи от диабет или тези с чувствителни стомаси. Високо киселинни плодове като портокали, лимони и грейпфрути могат да предизвикат нежелани реакции със стомашната киселина и да причинят раздразнение.

7. Студени напитки

Студените напитки на празен стомах също предизвикват дискомфорт, особено газираните. Те водят до подуване и неудобство в стомаха. Пийте чаша топла вода сутрин преди закуска, като това ще подобри храносмилането, циркулацията и ще ви помогне в свалянето на килограми.

8. Круши

Крушите съдържат сурови влакна, които могат да повредят мембраните в стомаха. Това се отнася особено за твърдите круши. Ако наистина обичате круши, смесете ги с друг плод или храна, защото имат уникални полезни свойства.

9. Зърнена закуска

Зърнените закуски са лесна опция за закуска, но огромното съдържания на захар в тях и обработени въглехидрати е лошо за вас. И въпреки че засища първоначално, ще вдигне нивата на кръвната ви захар, както и инсулина. Не след дълго отново ще сте гладни заради повишената кръвна захар.

10. Смути

Няма нищо лошо в това да пиете смути за закуска, стига да е правилно приготвено и балансирано. Няколко съвета: Не добавяйте подсладител в смутито, но добавяйте мазнина като авокадо или кисело мляко. Сложете плод и някаква течна основа и сте готови!

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари