Не пускат прокурор от Международния наказателен съд да влезе в САЩ

0
Целта е да се попречи на разследване на предполагаеми престъпления, извършени от американски военни в Афганистан
Целта е да се попречи на разследване на предполагаеми престъпления, извършени от американски военни в Афганистан Снимка: UN News Center

САЩ са отменили входната виза на Фату Бенсуда, главният прокурор на Международния наказателен съд, предадоха Франс прес и ДПА.

От канцеларията на прокурорката потвърдиха информацията 

САЩ искат да попречат на съда да започне разследване на предполагаеми престъпления, извършени от американски военни в Афганистан, отбелязва ДПА.

"Можем да потвърдим, че американските власти са отменили визата за влизане в САЩ на прокурорката", се казва в съобщение на канцеларията на госпожа Бенсуда. В него се уточнява, че тя ще продължи да изпълнява задълженията си "без страх или пристрастие" въпреки отмяната на входната виза.

Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, каза, че издаването на визи за хора, които посещават службите и офисите на ООН, е отговорност на страната, в която се намира съответната служба или офис.

В случая с докладванията на Бенсуда през Съвета за сигурност на ООН задължението за издаване на визи е на САЩ, допълни той, предаде ДПА.

"Очакваме от САЩ да изпълняват договорката да позволяват пътуванията на персонала на Международния наказателен съд, за да си върши работата тук, в ООН", каза Дюжарик.

Бенсуда поиска през 2017 г. от съдиите в МНС да одобрят започване на официално разследване за предполагаеми военни престъпления, извършени в рамките на афганистанския конфликт, по-специално от американските сили, припомня Франс прес. Бенсуда каза, че има достатъчно доказателства за извършени военни престъпления и за това, че американски военни и служители на ЦРУ са измъчвали или са се държали брутално със затворници през 2003 г. и 2004 г. в Афганистан, допълва ДПА.

Американският държавен секретар Майк Помпейо заплаши да отмени всяка входна виза на служители на МНС. А миналият месец САЩ обявиха визови ограничения, за да се опитат да попречат на всякакво разследване на МНС срещу американски военни, по-специално на служили в Афганистан, допълва Франс прес.

САЩ не са член на МНС и от години отхвърлят легитимността на този съдебен орган, натоварен със задачата да съди предполагаеми извършители на престъпления срещу човечеството и на военнопрестъпници.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари