Не поевтиняване, а поскъпване се очаква на горивата през летните месеци

1
Това прогнозира изпълнителният директор на Софийската стоковата борса Васил Симов
Това прогнозира изпълнителният директор на Софийската стоковата борса Васил Симов Видео: БНТ

Не се очаква поевтиняване на горивата през летните месеци, а поскъпване заради котировките на петрола.

Това прогнозира изпълнителният директор на Софийската стоковата борса Васил Симов в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Търговците подкрепят тази теза, докато икономисти и анализатори са на противоположната позиция.

Фактите са красноречиви. Наистина се наблюдава плавно покачване на сорт Брент за последния месец. И ако през януари и февруари цената за барел удари историческо дъно от 19 долара, то през последните три седмици петролът вече се търгува на световните борси за 40 долара за барел.

В момента на българските бензиностаниции масовите горива се движат на ниски нива, в диапазона лев и 70 за бензин А-95, лев и 75 за дизел и около 80 стотинки за пропан бутана.

Според изпълнителиня директор на Софийската стокова борса и на търговците съживяването на икономиката и международните котировки ще повишат цените у нас. Анализаторите обаче не споделят подобни прогнози.

Добив, търсене и предлагане са трите фактора, които влияят върху борсовите котировки на петрола. Те в момента го избутват нагоре, а от там скачат и горивата, твърди шефът на Софийската стокова борса.

Васил Симов - директор на Софийската стокова борса: "То се съживи транспортът, авиацията, надявам се, автобусният транспорт. Хората с леките коли тръгнаха вече и да си правят сметка къде да пътуват - почивки, лято. Така че търсенето на петролни продукти ще нарасне през следващите седмици. А от тук и петролните продукти".

Според търговците на горива увеличение ще има не само заради сезонни пик на потребление, но и заради презапасяване на бизнеса.

Георги Тенев - Асоциация на търговците на горива: "Пазарът на горива в България, традиционно летните месеци бележи едно възходящо развитие от страна на потреблението и предлагането.

Краят на есента ни очаква втора вълна на Covid-19 и съответно ще има един опит за трупане на запас от страна на бизнеса. И наистина очакваме плавно покачване цената на горивата , но при запазване на съотношението между цените на големите вериги и на малките, поради различната логистика. Не очакваме резки скокове."

Икономистите твърдят, че нито котировките, нито потреблението ща скочат драстично, за да повишат цените в бензиностанциите.

Калоян Стайков - икономист: "Според мен не би трябвало да има такива притеснения, тъй като все пак цените на петрола се увеличават, но не сериозно. Освен това тенденцията до края на годината не изглежда като да са очаква някакъв сериозен скок при тези цени.

Дори да паднат голяма част от ограниченията, потребителското поведение е много по-различно и е трудно да се прогнозира на този етап какво ще е поведението както на транспортния сектор, така и на самите потребители".

Според анализатори, търговците имат достатъчно запаси от горива, закупени при най-ниските котиpовки на петрола, за да не се налага повишение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари